Спорт

”Печенегите” ще се надъхват със славната колоездачна история на Татар-Пазарджик

  11.06.2022 09:05             
”Печенегите” ще се надъхват със славната колоездачна история на Татар-Пазарджик

ПАЗАРДЖИК. От началото на състезателната година колоездачите на „Печенеги” така и не могат да грабнат златото. В групите при децата, юношите младша и старша възраст, където ни е силата, само докосваме отличието от най-ценния метал, но то ни се изплъзва и сме втори или първи. А това не подхожда на нашия клуб – искаме да сме първи при подрастващите, както го правехме до миналата година”, с крива усмивка признава старши треньорът на „печенегите” Людмил Киров. „Златното момче” на клуба Васил Попов сега след всеки старт е втори. Попов, който бе трети в общинската анкета за десетте най-добри спортисти за 2021 година, имаше две успешни международни участия преди дни. На открития шампионат в Бърно, Чехия, той зае 13-то място в крайното класиране в сбора за издръжливост по точки. На Световната купа в Сърбия пък се класира на 8-мо място. На състезанието в Сърбия (то бе навръх Празника на Пазарджик - 20 и 21 май) достойно се представиха и момчетата на пазарджишкия клуб.

„Сега ни

предстоят най-важните състезания в календара на федерацията на шосе

Тази събота и неделя с осем човека ще участваме на държавното лично отборно първенство на шосе за момчета и момичета, и за девойки младша възраст в Мездра. Надявам се да ни зарадват Людмила Кирова, Стела Грънчарова, Ива Дамянова, Ива Йончева, Радослава Герова, Васил Иванов, Атанас Янчев и Адриян Казаков.

Следващата седмица пък започва държавното лично първенство за юноши младша възраст и девойки старша възраст. И там ще стартираме с осем участника, на 25 и 26 юни предстои държавното лично първенство на шосе за юноши старша възрас, където  Васил Попов има най-големи шансове за победата.

Людмил Киров ще мотивира състезателите си и с информация за

славната стара колоездачна история на дружество „Печенеги”,

което е първопроходник на този спорт у нас. Думата „печенеги” буди всички чувства на уважение към онова дружество, което в утрото на колоездачния живот е участвало в създаването на Българския колоездачен съюз. В старите книги пише: „Татар-Пазарджикското колоездачно дружество е образувано много рано – по-рано от създаването на Съюза. Още през 1901 година то е било клон от Софийското дружество, защото е броило 9 членове. Тия, които сега се споменават като първоапостоли на колоездачния спорт в будната пазарджикска покрайнина са: инж. Г. Госдподинов, Георги Ат. Бечев, Аксандър Кожухаров и Денчо Виденлиев.

През 1902 г. вече 12 колоездачи основават дружество „Печенеги”

Първият председател е Петър Консулов, водач е Денчо Видинлиев, касиер е Васил Славчев, а секретар – Йосиф Москана.

Татар-Пазарджик е първият град, в който се урежда колодрум – „модерен колодрум в дивният остров, което прави чест на Колоездачния съюз.

Татар-Пазарджик е първият град, който поздрави своя съгражданин – член на дружеството – Никола Ив. Гюзелов, който влезе като победител от II-я събор в Пловдив със спечелено съюзно знаме.

Татар-Пазарджик е първият град, който се гордя с гордостта на Съюза – знамето, в продължение на 2 години.

И никога и за нищо Татар-Пазарджик не посрами себе си, но и Съюза, с който служи на България.”

Според статистиката, през 1901 г. дружество „Печенеги” е имало 9 члена. През 1902 г. те са 12, през 1905 г. – 56, през 1910 г. – 80, през 1923 г. – 68, през 1924 г. – 129, в 1925 наброяват 165 членове, в 1926 г. – 164…

Дочо ЧАНЕВ

Цялата статия за славната история на колоезденето и здравите тренировки на колоездачите ни - в книжния брой на "Знаме"


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички