Регионът

Правнуците на Макгахан се поклониха в Батак

  15.06.2022 08:16             
Правнуците на Макгахан се поклониха в Батак

На 14 юни част от наследниците на военния кореспондент на вестник "Дейли нюз" – Джанюариъс  Макгахан, посетиха Батак. Разгледаха музея, поклониха се пред мощите на Баташките Мъченици, загинали в Априлското въстание в храм "Света Неделя"  и се снимаха за спомен пред паметника на известния им прародител на паметната алея в града, съобщиха от Историческия музей.

Наследниците на Макгахан са поканени в България по инициатива на Михаел Томов, послучай откриване паметник на Макгахан в Равадиново. Преводач и посрещане на групата е от Нели Тончева (Станкова)– потомка на Станковия род.

Монументът на военния кореспондент, който разкрива жестокостите при потушаването на Априлското въстание и това до голяма степен решава хода на Руско-турската освободителна война, бе поставен в туристическия замък край село Равадиново и беше открит с официална церемония. Бяха поднесени венци и цветя в негова памет и благодарност заради статиите му във вестник "Дейли Нюз", които предизвикват реакцията на Европа и на руския цар и изпращат войски, за да избавят българите от османското иго.

„Подготовката за паметника беше продължителна, преди 5 г. още започнахме да говорим за него. Сега, когато той вече е тук, отново ни напомня за ролята на перото. Как то може да бъде по-силно от меча или от куршума и за нас е важно да си припомним как по негово време, той обърна мнението и позициите на великите сили по отношение на България, каза Фредерик Макгахан“, правник на Джанюариас Макгахан.

В Батак откриването на бюста на Макгахан става на 22 юни 1978 г . Тогава на посещение в Батак е внукът на Макгахан – Уилям (на снимката долу, качена в социалните мрежи от батачанина Стефан Нещерев).

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички