Четвъртък, 18 Авг 2022
 
Други

Семейство от Паталеница дарило общо 58 пъти кръв

  18.06.2022 08:53             
Семейство от Паталеница дарило общо 58 пъти кръв

ПАЗАРДЖИК. С 312 са се увеличили кръводарителите, които са дарили кръв в Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ-Пазарджик през първите 5 месеца на 2022 г. в сравнение със същия период на миналата година. От началото на годината до края на май те са 2131, докато през 2021 г. са били 1819, сочат данните на отделението. От тях 1713 са мъжете и 418 са жените. 69 са най-младите кръводарители, които са на възраст до 20 години, а 53-ма над 60-годишна възраст.

Да припомним, че преди часове от Кръвна банка апелираха, че спешно търсят кръв от рядзката кръвна група В отрицателна за две родилки - подробности може да прочетете ТУК.

- Доброволните кръводарители от началото на годината са 95 - съобщи началникът на Отделението по трансфузионна хематология д-р Ваня Стоева по повод 14 юни - Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител.
Семейството на Славка и Димитър Джуканови от Паталеница са сред доброволните кръводарители, които от години безвъзмездно кръводаряват. Димитър е дарил кръв общо 30 пъти, а съпругата му 28. Последният път, в който даряват заедно, е на 27 май. Димитър Джуканов започва да дарява кръв през 1997 г., когато е войник в казармата. Оттогава не е спирал да кръводарява, понякога по повече от един път в годината. Славка Джуканова е кръводарител от 2005 г. Тя също е дарявала кръв и по 2-3 пъти годишно.
- Докато сме здрави ще продължаваме да сме кръводарители. Това е помощ, която всеки от нас може да направи и не изисква големи усилия, а само желание - споделя Славка. Тя разказва, че и тя и Димитър се опитват да убедят много други хора да последват техния пример.
- Ако всеки българин, който е здрав отдели 30 минути, за да дари кръв, няма да се налага да се правят кампании и близките на нуждаещите се да търсят кръводарители в трудни моменти - убедени са двамата кръводарители.

Те призовават да помагаме преди да има нужда да се търси спешно кръв за някой болен.
(Зн)


Свързани