Регионът

Първо място в страната за НПГГС ”Христо Ботев” в Националната викторина ”Натура 2000 и хищни птици”

  20.06.2022 07:46             
Първо място в страната за НПГГС ”Христо Ботев” в Националната викторина ”Натура 2000 и хищни птици”

СОФИЯ. Първо място в страната завоюваха учениците от Националната професионална гимназия по горско стопанство „Христо Ботев“–Велинград в Националната викторина „Натура 2000 и хищни птици“. Над 450 участници от 40 учебни заведения в страната се включиха в атрактивната надпревара, предназначена за ученици от VIII и IX клас. Организаторите от сдружение „Зелени Балкани“ отчетоха най-висок среден резултат, получен от националната горска гимназия във Велинград. Училището бе представено от внушителна група от 19 ученици.

Деветокласничката Габриела Апостолова е единствената в страната с максимален резултат

от 151 точки. Всички тези успехи в областта на орнитологията и природозащитата идват след целенасочената работа на преподавателя по професионална подготовка инж. Филип Устабашиев, коментират от учебното заведение.

Поредните впечатляващи постижения на учениците от Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград накараха организаторите от

„Зелени Балкани“ лично да гостуват в училището

преди дни и да наградят участниците във викторината.

Поредицата от дейности на територията на НПГГС „Христо Ботев“ бе открита в конферентната зала на гимназията. Интересна бе беседата за екологична мрежа „Натура 2000“, създадена преди 30 години в Европейския съюз и превърнала се в един от най-успешните инструменти за опазване на богатото природно наследство на Европа. Подчертано внимание беше отделено на един от целевите видове по проекта –

прилепите

Интересна и полезна бе и презентацията, свързана с проекта „Светло бъдеще за черния лешояд“. Присъстващите в залата научиха в детайли работата, която извършват служителите на терен в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, с трудностите, през които преминават лешоядите, за да оцелеят в небето над България. Бе излъчен и филм, посветен на повелителите на небето, създаден през настоящата 2022 г.

Церемонията по награждаването на участниците в националната викторина се състоя в двора на училището. Безапелационен победител в тазгодишното издание на викторината стана Габриела Апостолова (9 „а“ клас), следвана от Петко Шуманов (8 „в“) и Раим Кавлаков (9 „б“). Всички 19 ученици (11 момчета и 8 момичета) получиха грамоти за участие и различни предметни награди от екипа на „Зелени Балкани“. Със специална награда бе отличен и инж. Филип Устабашиев.

Училището ни вече е убедителен лидер в страната и в подготовката на учениците в областта на орнитологията, доволни са и директорът инж. Стефан Шулев и колегите му. Още едно признание, което подчертава националното значение на гимназията със 73-годишна впечатляваща история.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички