Други

Кметът на Костандово спаси бедстващ щъркел за четвърти път

  23.06.2022 07:46             
Кметът на Костандово спаси бедстващ щъркел за четвърти път

Миналата седмица кметът на Костандово Валентин Вигнев е спасил бедстващ щъркел в Ракитово. Сигналът за изпадналата в беда птица е бил подаден от ръководителя на местното пещерно дружество Стойчо Зарев. Той видял щъркела на земята, паднал от гнездо в дома на ракитовския бизнесмен Димитър Сестримски. Крилото му било счупено.

- След като Стойчо Зарев ми се обади, веднага отидохме на мястото – разказа пред „Знаме“ кметът Валентин Вигнев. - С негова помощ успях да хвана птицата, поставихме я внимателно в кашон. Преди това я бяха хранили с хляб, а аз взех и малко риба. Щъркелът нощува у нас, имаме заден двор, където го пуснах.

А на сутринта го закарах в Центъра за спасяване на диви животни в Стара Загора. Лекарката, която го прие, обясни, че ще изчакат два-три дни да се успокои, защото в момента е много стресиран. После ще го оперират, за да излекуват крилото, а след пълното възстановяване най-вероятно ще пуснат птицата в естествената й среда.

Градоначалникът на родопското градче е известен в района като спасител на бедстващи щъркели и това му е четвъртият случай да помага на ранена черно-бяла птица.

- Винаги съм обичал животните, а към щъркелите имам специален сантимент. Който и да е в такава ситуация, не може да стои безучастно и да гледа как птицата се мъчи. И да чака с нея да се случи най-лошото. Обезателно трябва да се опиташ да помогнеш, без значение дали страдащият е човек или животно. Затова сме хора.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички