Регионът

Забранява се паленето на стърнища, слогове, крайпътни ивици и сухи треви

  23.06.2022 11:10             
Забранява се паленето на стърнища, слогове, крайпътни ивици и сухи треви

СТРЕЛЧА. Във връзка със Заповед № 661/21.06.2022 г. на кмета на община Стрелча за обявяване настъпването на „Восъчна зрялост” на житните култури в община Стрелча, се забранява:

- Паленето на стърнища, слогове, крайпътни ивици и сухи треви под каквато и да е форма и цел, както и пушенето в близост до узрели житни блокове.

- Паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на МПС в площите с посеви и в непосредствена близост до тях от настъпването на восъчна зрялост до прибиране на реколтата и изораване на стърнищата.

- Паленето на огън и изгарянето на отпадъци в сметищата и депата.

При констатиране на нарушения на виновните лица ще бъдат налагани санкции.

Паленето на стърнища, слогове, крайпътни ивици, сухи треви и други растителни остатъци причинява изгаряне на всички органични съставки в повърхностния почвен слой и води до увреждане на околната среда. Унищожават се микро и макроорганизми, които подпомагат естествения почвообразуващ процес и благоприятстват плодородието. Засягат се гнезда на много птици, полезен дивеч и др. Процесите на изгаряне водят до интензивни загуби на атмосферен кислород и обратното натрупване на въглероден диоксид. Създават се условия за опожаряване на отделни дървета и храсти, а при наличие на неблагоприятен вятър и за засягане на цели растителни масиви, чувствителни зони и защитени територии.

От Община Стрелча призовават гражданите да бъдат изключително внимателни и отговорни в действията си, с цел не допускане на случайни пожари. В случай, че станете свидетел на умишлени палежи или пожар, моля сигнализирайте на тел. 03532/ 20-20.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички