Четвъртък, 18 Авг 2022
 
Крими

Мащабно учение на доброволни формирования от цялата страна в Брацигово

  30.06.2022 14:53             
Мащабно учение на доброволни формирования от цялата страна в Брацигово

От 17 до 19 юни 2022 г. на територията на община Брацигово се проведе мащабно национално демонстрационно учение с доброволни формирования за ограничаване и ликвидиране на последствията от възникналата бедствена ситуация на територията на община Брацигово в следствие на земетресение. В учението взеха участие над 70 доброволци от следните доброволни формирования: Младежко доброволно формирование към Доброволно формирование Белово, , Доброволно Формирование за овладяване на бедствия - София, Университетски аварийно-спасителен отряд, Доброволно формирование- Казанлък, Планинско спасяване – област Пазарджик, Доброволно формирование „Актив 112“ -Брацигово, Доброволно формирование” Георги Измирлиев- Македончето” -   Благоевград,  Доброволно формирование Сърница,  Доброволно формирование „Мейдей“.

Доброволните формирования демонстрираха отлични умения за реакция в следната обстановка:

Вследствие на земетресение на територията на община Брацигово са възникнали множество извънредни ситуации, за което на дежурния телефон в ОЦ при РДПБЗН – Пазарджик се получават многократно сигнали за възникнали произшествия от РЦ 112 Кърджали.

- Пожар на първи етаж в училище в общината;

- Впоследствие се установява, че в училището има разрушени конструкции, по информация на персонала, има двама човека, които не са успели да се евакуират навреме, при пристигането си доброволците установяват, че стълбището е компрометирано;

- Вследствие на земетресението има множество пострадали граждани, имащи нужда от оказване на първа долекарска помощ и организирането на триаж за помощ на пострадалите;

- Лек автомобил е катастрофирал в двора на училището и има данни за пострадал и затиснат водач;

- Куфарче с документи с класифицирана информация е затиснато от дървени греди;

- Опасност от преливане на реката и изграждане на два типа диги;

- Изгубили се деца.

От Общинския щаб на гр. Брацигово за ръководител на операциите на терен беше определен Стелиян Хараланов от Доброволно формирование- Белово. Доброволците на терен нямаха предварителна информация за предстоящите ситуации, нито за броя на пострадалите и техните наранявания. Те получаваха задачите си по радиостанции от ръководителя на операциите и координираха действията си в зависимост от ситуацията на място.

Пресцентър ОДМВР-Пазарджик


Свързани