Други

Номинираната в категория „Най-строг и дисциплиниращ учител“: Дисциплината трябва да се възприема в контекста на 21 век

  12.07.2022 07:55             
Номинираната в категория „Най-строг и дисциплиниращ учител“: Дисциплината трябва да се възприема в контекста на 21 век

Изучаването на немски език учи на ред, категорична е Пенка Иванова

ПАЗАРДЖИК. Номинацията в категория „Най-строг и дисциплиниращ учител“ e изненадала и Пенка Иванова, преподавателка по немски език в езиковата гимназия от 2003 г.

- Тези награди се връчват за първи път и не очаквах една от тях да бъде присъдена на мен – призна тя пред „Знаме“. - В анкетата гласува целият випуск на дванайсетокласниците, така че конкуренцията бе голяма. Почувствах се горда и развълнувана. Подобни признания са поощряващи. Още повече, че д-р Спиридонова е първият бивш възпитаник на ЕГ „Бертолт Брехт“, който учредява награда. Много ще се радвам да се превърне в традиция.

На въпроса за мястото на дисциплината в съвременното училище, г-жа Иванова отговоря искрено:

- Вярвам, че от дисциплина е имало, има и ще има нужда.

В 21 век обаче трябва да я възприемаме в съвременния контекст

Дисциплината не бива да се основава на авторитарност, а на взаимно разбиране и уважение. Не само учениците трябва да показват уважение към учителя. Ние, преподавателите, също трябва да ги уважаваме и възприемаме като големи хора, независимо от разликата в годините. Защото ако те усетят авторитарно поведение и налагане на едностранчиво мнение, това рикушира негативно върху добрия климат в клас.

Акселерацията е с бясни темпове в наши дни. 14, 15, 16-годишните вече са доста пораснали и осъзнати момичета и момчета. Те много добре знаят своите интереси, умеят да ги отстояват, имат самочувствието на

млади хора, стъпили здраво на земята и с двата си крака

И ние трябва да уважаваме това, защото те го усещат. Подхождаме ли с разбиране и уважение, получаваме разбиране и уважение и от тях. И обратното.

Не е необходимо да се налагат авторитети, по-разумно е да се разговаря, да се дискутира, да се приема и зачита тяхната гледна точка. А ако тя поради някаква причина не съвпада с нашата и ние, от позицията на опита, смятаме, че не са прави, трябва да изтъкнем това много внимателно, без да сме груби и неуважителни. Тогава се създава взаимният респект, ражда се доверието.

Наградената преподавателка твърди, че животът с правила е по-лек:

- Факт е, че съвременната глобализация дава безброй възможности, но много от тях са нож с две остриета. И ако ние пренебрегваме реда, дисциплината, последователността в нашите действия, тогава

може да настъпи истински хаос

А хаосът в наши дни е на крачка да се наложи, предвид новите технологии и съвременни процеси, които са необратими и стремглаво набират инерция. И ако няма ред, ако няма дисциплина, нещата просто ще излязат извън контрол. Ето защо е добре да научим младите на ред и дисциплина днес. Утре те ще ги предадат и на бъдещите поколения.

Като учител по немски език пък, г-жа Иванова прави интересна връзка между изучаването му и реда:

- Всичко в немския език е по правила и по строго определен начин. Не може да се излиза извън рамките, не може да се подхожда своеволно. В този смисъл мога да заявя категорично, че изучаването на немски език учи на ред и дисциплина. При това - не става изведнъж, а постепенно и неусетно. Но човек си дава сметка за това след години.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички