Регионът

Необичайно и реално се преплитат във фото изложба в пещерската галерия

  17.07.2022 07:40             
Необичайно и реално се преплитат във фото изложба в пещерската галерия

Залата на художествената галерия „Проф. Веселин Стайков“ за трети път посрещна творби на художници от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив. В изложбата 19 автори от творческото обединение „Колегиум за изкуство“ към училището представиха 40 свои фотографии, изработени с различни техники – върху фотохартия, принтирани върху матова и лъскава хартия и върху канаваца. Техниката зависи от идеята на автора.

За новата художествена проява разговаряме с директора на гимназията Светлозар Чавдаров:

- Г-н Чавдаров, „Колегиум за изкуство“ в училище звучи доста авторитетно. Какво се крие зад това обединение?

- Създадено е преди няколко години с възможността преподавателите да презентират творческите си изяви пред обществеността и то по модерен и съвременен начин. В нашата работа е важно в учебния процес художникът да си служи с обществено достъпни примери от личното си творчество. В гимназията се подкрепя идеята за представяне на авторството сред преподавателите, защото има художници, загърбвайки рисуването, са отдадени единствено на учителската професия. В подобен случай се губи творческото лице на учителя като част от представата за работата ни с децата. В обединението залагаме на колегиалните отношения и с преподавателите по другите учебни предмети.

- Какво стои зад надслова на изложбата „Необичайното в реалното и реалното в необичайното във фотографията“?

- Една закачлива придатка към тълкованието на гледната точка. Всеки човек вижда предмети, природни забележителности, явления и света около нас. Привилегия на художника е да забележи онова, което носи в себе си творчески потенциал, идея, послание или образ. Творецът се опитва да открие във фотографиите си необичайното и в ежедневието ни. Той го тълкува като художествен факт, интересен намек и идейно разнообразие. Търсят се антиподи – необичайното в обичайното – неща уж познати, а всъщност са непознати. Това отваря врата, през която авторите преминават да открият и споделят собствения си свят. А той е интересен и забавен. Защото не иде реч за репортажна, портретна или т. нар. художествена фотография с търсене на ефекта от светлината и сянката.

С изложбата подсказваме, че онова, което ни заобикаля, е по-интересно, отколкото си мислим. Тя насърчава учениците още повече да обикнат фотографията, да снимат не само с апарат, но и с телефоните си, носещи цялото познание за фотоизкуството, и то с най-сложните изисквания на този, който снима. Важно е авторът да избере обекта и да го композира по подходящ новаторски начин. Експозицията е стимул и за посетителите, като използват достъпните фотографски средства, да имат нов прочит на реалното около себе си.

- Какъв дял заема фотографията в обучението на учениците?

- Тя е помощен етап в специалностите с възможност за предварително решение на различни композиции и спестява време да се правят ескизи. След тази подготвителна работа се създава довършителния продукт. Възпитаниците ни успешно си служат с фотографията както в учебните занятия, така и в свободните си творчески задачи. В този смисъл казвам, че фотографията е неотменна част от обучението в гимназията. Днес в интернет платформи младите автори могат да показват творбите си. Условието е те да са добре заснети и поднесени подходящо на по-широката публика, която да оцени качествата им.

Пенка МИХАЙЛОВА

Цялото интервю - в книжния брой на "Знаме"


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички