Четвъртък, 27 Oct 2022
 
Пазарджик

Изследват безплатно и анонимно за Хепатит В и С в РЗИ

  28.07.2022 09:56             
Изследват безплатно и анонимно за Хепатит В и С в РЗИ

Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28 юли, като на този ден международната общност се обединява около темата за превенцията на хепатита. Целта е да се повиши обществената осведоменост за вирусните хепатити. Тазгодишното мото на Световния ден за борба с хепатита „Не мога да чакам“ за пореден път поставя акцент върху неотложността на действията и усилията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г.

Съществуват пет основни щама на вируса на хепатит А, B, С, D и Е, като глобалните усилия са насочени към елиминиране на инфекциите с хепатит B, C и D. В тази връзка Световната здравна организация информира, че по света 1,1 милиона смъртни случая са причинени именно от хепатит B и хепатит С инфекции. В същото време диагностицирани са около 10% от лицата, които имат хронично протичаща инфекция с хепатит B, а децата, които имат достъп до ваксина срещу хепатит B при раждане, представляват едва 42%.

В изпълнение на Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в Република България за периода 2021 - 2025 г. Министерството на здравеопазването осигурява диагностикуми и консумативи за диагностика на вирусни хепатити за нуждите на лабораторната мрежа в страната. Сред основните цели на Националната програма са: намаляване на заболяемостта с 45% и смъртността с 30% от хронични вирусни хепатити до 2025 г.; достигане и задържане на 95% обхват с трети прием на ваксина срещу хепатит B при деца; достигане на нива за диагностика и лечение на хепатит В и С - над 50% диагностицирани пациенти и над 40% лекувани и намаляване на разпространението на вирусни хепатити А, D и Е.

Министерството на здравеопазването съвместно с регионалните здравни инспекции в страната, с Националния център по заразни и паразитни болести, с Национална референтна лаборатория (НРЛ) по вирусни хепатити, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, Сдружение „ХепАктив“ и СМДЛ „Сити Лаб“ организира скринингова кампания за изследване за хепатити B и С в периода от 29 юли до 5 август т.г. 

РЗИ Пазарджик се включва в кампанията на Министерство на здравеопазването от 29.07 /петък/ до 05.08.2022 г. от 9.00 ч. до 16.00 ч. всеки желаещ може да се изследва безплатно и анонимно в лабораторията на РЗИ Пазарджик - гр. Пазарджик, ул. „Болнична“ № 17 с бързи имунохроматографски тестове за доказване на повърхностен антиген на хепатит В вируса и на антитела срещу хепатит С вируса.

* * * * *

Вирусен хепатит

Вирусният хепатит е разпространено инфекциозно заболяване, което уврежда черния дроб.

Вирусният хепатит се предизвиква от самостоятелни вирусни агенти: хепатит А вирус /НА V/, хепатит В вирус /НВ V/, хепатит С вирус /НС V/ и др. със специфични качества и начини на предаване на инфекцията от болния на здравия човек.

От вирусен хепатит боледува само човекът.

Източник на заразата е болният от хепатит човек или вирусоносителят (човек без клинични признаци и симптоми).

Вирусният хепатит често започва със смущения в храносмилателната система или наподобява грипоподобно състояние. При засегнатите се наблюдават чернодробни оплаквания, придружени с гадене или болки в горната коремна област. Ясен признак за смущения в чернодробната функция е жълтеницата, която най-лесно се установява при пожълтяване на очните склери. При преглед понякога се констатира увеличен и болезнен при натиск черен дроб.

Сигурен метод за поставяне на диагноза е изследването на кръвта.

Установени са следните пътища на предаване на заразата:

  • Контактно-битов – в семейството, на обществени места.

  • Полов – при необезопасени сексуални контакти.

  • Кръвен – при използване на нестерилни игли, спринцовки, медицински и козметични манипулации.

  • Перинатален – от заразена майка на бебе – при бременност, раждане и кърмене.

ХЕПАТИТ А

Причинителят на Хепатит А е от семейство Чревни вируси и има глобално разпространение.

Болестта има определена сезонност и цикличност. Най-често завишаване на регистрираните случаи се наблюдава през есента и началото на зимата, в период през 3 до 5 години.

Водещ път на заразяване е фекално-оралният. Вирусът се отделя с изпражненията на болния човек и се предава чрез замърсени ръце, замърсена храна, вода, прибори за хранене. Затова Хепатит А е известен като болест на „мръсните ръце”.

Времето от момента на заразяването до появата на болестните симптоми най-често е около 45 дни.

При типични случаи се наблюдават:

  • Преджълтеничен стадий – появява се отпадналост, лесна уморяемост, грипоподобни симптоми – висока температура, мускулни и ставни болки, болки в корема, гадене, повръщане, безапетитие, тежест и болки в дясното подребрие, диария или запек. Този стадий продължава от 3 до 7 дни.

  • Жълтеничен стадий – пожълтяване на склерите на очите, устната лигавица и кожата, потъмняване на урината, обезцветяване на изпражненията, отпадналост.

ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ

  • Спазване на стриктна лична хигиена.

  • Редовно измиване на ръцете след ползване на тоалетна и преди хранене.

  • Обилно измиване на плодовете и зеленчуците и всички останали хранителни продукти, неподлежащи на термична обработка.

  • Вода да се консумира само от регламентирани водоизточници.

  • В случаи на режимно водоснабдяване да се използва минерална вода.

  • При поява на начални признаци на болестта: температура, болки в корема, гадене, повръщане и общо неразположение да се потърси лекарска помощ.

ХЕПАТИТ В

Предава се, чрез инфектирана кръв и телесни течности (ликвор, жлъчка, майчина кърма, цервикален секрет, околоплодни води, слюнка, пот). Вирусът прониква в кръвообращението при контакт с кръв и кръвни продукти, при използване на нестерилни медицински инструменти, тоалетни и козметични принадлежности, венозно инжектиране на наркотици и др. Проникване на вируса през лигавиците на тялото също е възможно. Най-често се предава при полов контакт със заразен партньор. Възможно е преминаването на вируса през плацентата. Времето от момента на заразяване до появата на първите симптоми най-често е от 60 до 90 дни.Хепатит В може да протече остро и да доведе да смъртен изход.

ХЕПАТИТ С

Най-често заразяването става чрез инфектирана кръв при инжекционна употреба на наркотици, пробиване на уши, пиърсинг и татуиране, при неспазване на хигиенните изисквания. Пренасянето чрез други телесни течности също е възможно. Инкубационният период е от 2 до 6 месеца. Най-често заразените усещат само леки нехарактерни симптоми. Често хепатит С протича хронично и след 10 – 20 години преминава в чернодробна цироза.

ХЕПАТИТ D

Хепатит D се развива при хора, които преди това са се заразили с хепатит В. Предава се по кръвен път.

ХЕПАТИТ Е

Сходен по начин на предаване на хепатит А, но протича по-тежко.

ПРОФИЛАКТИЧНИ МЕРКИ

Избягване на рискови сексуални контакти, избягване на директен контакт с кръв и други телесни течности, използване на индивидуални предмети за лична хигиена. Препоръчва се използването на презервативи при полов контакт.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички