Регионът

Въпросителни около автобуса-убиец в Попинци

  28.07.2022 15:52             
Въпросителни около автобуса-убиец в Попинци
През декември 2020 г. в мъгливо време автобус на фирмата, превозващ работници, се обърна между Попинци и Левски (Архив \"Знаме\")

Смущаващи въпросителни изскочиха след трагичния пътен инцидент в сряда, когато в Попинци автобус блъсна смъртоносно велосипедист. На сайта си писахме, че автобус на „ХебърБус” АД, превозващ работници за „Костал” от Панагюрище за Пазарджик, на 20 юли минути преди 14 часа е блъснал 63-годишния Асен Тодоров от Панагюрище, докато карал велосипед в района на панагюрското село, като го е закачил странично. Мъжът отхвръкнал в канавката. Дошлият медицински екип констатирал смъртта му.

Тялото бе откарано в „Съдебна медицина”-Пазарджик при МБАЛ-Пазарджик за аутопсия. Пред „Знаме” близки до разследването коментират, че причината за смъртта са тежки черепно-мозъчна и гръбначна травми. Дали автобусът и велосипедистът са спазили правилата за движението, ще установява тепърва автоекспертиза. Най-рано след седмица ще стане ясно дали загиналият мъж има алкохол в кръвта си. Кръвна проба е назначена и на

шофьора, който на място е тестван за алкохол и наркотици, а пробите му са отрицателни

„Знаме” научи, че автобус на пазарджишката фирма по същия работен маршрут е санкциониран с поне два акта от служители на ИА „Автомобилна администрация”-Пазарджик часове преди трагедията на почти същото място. Проверката е извършена на 15 юли и е продължила над 2 часа, защото е дошъл и екип на „Икономическа полиция”, извикан впоследствие от проверяващите, коментират очевидци. В хода на разговора между водача (той не е пътувал в злощастния курс в сряда, б.р.) и инспекторите пътуващите в автобуса са чули като изброени нарушения

непокриване на нормата от часовете за междудневна почивка

и маршрутно разписание, неотговарящо на официално вписаното от автобусния шофьор, за да се избегне поставянето на тахограф. Според нормативите това техническо средство е задължително при разписание над 50 км, докато при по-малък маршрут вместо тахограф може да се използва работен дневник. Регламент (ЕО) № 561/2006 относно времето на управление и почивките в работно и извънработно време допуска 10-часов работен ден само два пъти седмично и 11 часа междудневна почивка.

Потърсихме за коментар фирма „ХебърБус”. Оттам заявиха:

"Транспортна компания „ХебърБус“ АД извършва специализиран транспорт на работници и служители от дома до работното място и обратно, съгласно разписаните в наредба 33/03.10.1999 г. на МТС изисквания, а именно - за всички обслужвани фирми, „ХебърБус“ АД разполага с маршрутни разписания (МР), съгласувани и утвърдени/заверени от РД АА – Пазарджик. Автобусите ни пътуват обозначени със съответните табели, оборудвани с всички необходими, изискуеми документи, а пътниците – работници са снабдени с карти за специализиран превоз на пътници, по образец. Що се отнася до броя на часовете зад волана на шофьорите – това е отразено в графиците им за работа, както и в пътните листове, и е в съответствие с изискванията на Регламент 156/15.03.2006 г и Регламент №165/04.02.2014 г. Относно съставените актове и след издаване на съответните наказателни постановления, дружеството ще предприеме мерки за обжалване пред компетентния съд."

Колко точно са актовете на ДАИ и за какви нарушения са, засега не е ясно. Очакваме информация от ИА „Автомобилна администрация”.

През декември 2020 г. автобус на „Хебър Бус” с 12 работници самокатастрофира - преобърна се между Попинци и Левски сутринта около 7 часа, за щастие сериозно пострадали нямаше. В района тогава имаше гъста мъгла и видимостта бе силно намалена.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички