Други

Анархисти в Пазарджик и Пазарджишко /последна 9 част/

  08.08.2022 08:54             
Анархисти в Пазарджик и Пазарджишко /последна 9 част/

Уважаеми читатели, в продължение на няколко броя ви запознаваме с изследването на Костадин Зяпков. То се публикува за пръв път, а ние благодарим за любезното съгласие на автора. По-нататък ще поместим и статиите му за анархисткото движение в Чепинско, в Ракитово и в Дорково. Това са отдавна забравени страници от родната история. Героите в тях са играли немаловажни роли в нея.

Продължение

***

В началото написах откъде ще търся сведения за анархистите от Пазарджик.

Когато разбрах, че в сборника „Звезди във вековете“ липсва името на Васил Икономов се отказах да го ползвам.

В сборника „Незабравими имена“, издаден с решение на Бюрото на Окръжния комитет на БКП в Пазарджик, в който пише, че са включени данни за всички комунисти, земеделци и други антифашисти, които са родени, работили или загинали на територията на окръга намерих имената на 9 души, които се срещат или в списъка на К. Генчев, или в спомените на д-р К. Кантарев, или в „Пуста кюския“ на Лъчезар Кръстев. Само за Илия Юруков е написано, че „за анархокомунистическа дейност през 1923 г. попада в затвора“. За Любен Чернаев нищо не е написано, а за всичките седем други в това число и за Асен Тодоров Цветанов пише, че са комсомолци или членове на БКП т.е. в двата албума не бива да търсим цялата истина.

Съществува АЗБУЧЕН ПОКАЗАТЕЛ  на анархистите в България, съставен на 8.XII.1926 г. от Дирекция на полицията – София, отдел Държавна безопасност. Ще напиша имената на хора, чиито имена са в списъка и са родени или живеещи в Пазарджишко:

Алексиев Стефан, род. Ст. Загора, жив. Т. Пазарджик, 20 г., обущар

Ангелов Вранчес П., род. Пещера, жив. София, 55 г., без работа

Биков Асен Георгиев,  род. Т. Пазарджик, жив. София, бул. „Сливница“  № 45, 22 г., студент

Галев Димитър,  род. Т. Пазарджик, жив. Т. Пазарджик, 23 г., свободен

Гутева Тана, род. Ст. Загора, жив. Т. Пазарджик, 20 г., учителка

Гюлеметов Васил. Мих.,  род. гр. Брацигово,  жив. Пловдив, 21 г., свободен

Гюлеметова Надежда Мих.,  род. гр. Брацигово, жив. с. гр. , 18 г., свободна

Димитров Никола,  род. Т. Пазарджик, жив. с. гр., 26 г., бръснар

Димитров Агатя Бож.,  род. Лъджене, жив. Лъджене, 20 г., работник

Замбов Борис Ангелов, род. Брацигово, жив. София, 29 г.

Захариев Захари, род. с. Саладиново – Т. Пазарджишко, жив. София, „Ан. Кънчев“ 55, 25 г., работник

Иванов Сава, род. Т. Пазарджик, жив. Т. Пазарджик, 32 г., кръчмар

Илиев Георги, род. Т. Пазарджик, жив. Т. Пазарджик, 24 г., свободен

Йончев Петко Василев, род Пещера, жив. Пещера, 24 г., свободен

Караджов Кирил, род. Пещера, жив София, ул. Дебър  №18, ученик

Кирпичев Трайко, род. Брацигово, жив. Брацигово, 23 г., землед.

Кирпичев Борис Д., род. Брацигово, жив. Франция, 22 г., механик

Кирпичев Никола, род. Брацигово, жив. Брацигово, 19 г., обущар

Колчаков Милуш, род. с. Чепино баня, Пещерско, жив. с. село, 36 г., манифактурист

Кузманов Стоян, род. с. Белово, 22 г., сега в Т. Пазард. окр. затвор

Лазаров Зарче Нен., род. с. Лъджене, жив. Лъджене, 19 г. работник

Мешеко Паранов Ангел Димитров, род. Брацигово, жив. с. село, 22 г. свободен

Миков Георги Ст., род. с. Лъджене, Пещерско, жив. Лъджене, 20 г., студент

Ночев Ст., род. Т. Пазарджик, жив. София, печатар

Петърчанов Иван, род. Панагюрище, жив. Пловдив, 39 г., печатар

Попов Димитър Георгиев, род. с. Лъджене, жив. Франция, 20 г., студент

Попов Иван Фотев, род. с. Дорково, Пещерско, живее с. с.20г., писар

Стефанов Димитър, род. Т. Пазарджик, жив. с. град, 24 г., свободен

Темелков Георги Ник., род. Брацигово, жив. неизвестно, 20 г., обущар

Тодовичин Данаил Г., род. Брацигово, жив. с. гр., 23 г., свободен

Томов Рашко М. род. Пещера, жив. Пещера, 20г., свободен

Траянов Димитър Хр., род. гр. Брацигово, жив. с. гр., 21 г., дърводелец

Цветанов Асен Т., род. Т. Пазарджик, жив. с. град, ул. Карелийска,  22 г., свободен

Чиперанов Георги Нешев, род. Панагюрище, жив. Панагюрище, 26 г., работник

Шаваников Георги Бориов, род. Брацигово, жив. с. Айдиново, 21 г., работник

Шапков Христо Николов, род. Брацигово, жив. с. Батак, 23 г., дърводелец

Шопов Димитър Георгиев, род. с. Лъджене, Пещерско, жив. с. село, 20 г., работник

Шумаров Тодор, род. Т. Пазарджик, жив. Т. Пазарджик, тютюноработник

Яков Иван, род. гара Белово, жив. с. гара, 25 г., часов.      

                                                           *

Прекланям се пред решението на всички младежи да пожертват живота си за идеи, в които вярват. Не твърдя, че всички споменати от д-р К. Кантарев членове на анархистическите кръжоци са останали анархисти. Знам, че останалите живи анархисти след 9.IX.1944 г. са имали сериозни проблеми. Някои от тях са се отклонили от тези идеи, други са станали членове на БКП. Трета група, минали през душегубките на новата власт останаха безвластници, но някои от тях не запознаха децата си със своите идеи.

Когато се появи материалът ми „Анархизмът в Чепинско“ получих различни обаждания – имаше благодарности, имаше учудвания, имаше въпроси защо не са включени техни близки.

                                               ***   

Знам, че не съм подходящ за написване историята на анархизма в Пазарджик. Добре, че познавах д-р Константин Кантарев, приятел съм на сина му и можах да ползвам посочените източници.

Тези дни синът, д-р Николай Кантарев ми се обади, че има още ръкописни спомени на баща му за Люба Войводова, Илия Юруков, Кръстев, Левичаров, Д-р М. Петров, който имал 6 деца, четири от които анархисти, Цветански, Харизанчето, Димитър Панов и Никола Стойнов, Тодор Крайчев, Владо Фучалов. Каза ми още, че в книгата „Цветя на злото“ на Йордан Русков пише, че преводачът Стоян Бакърджиев е бил анархист.

През 2018 г. Община Пазарджик издаде „Пролетта на един град“. Аз съм един от съставителите. Получих обаждане от Мария Георгиева Цветанова – Паскалева, за да поздрави издателите. Срещнахме се. Разказа ми, че баща й – партизанинът Георги Тодоров Цветанов е имал трима братя – Асен, Владимир и Крум. За Асен Тодоров (Еньо) сподели, че е бил изграден анархист. Крум също споделял тези идеи, но не бил стабилен като брат си. Той осиновява сина на убития Георги и брат на Мария –  Тодор, който ми беше зам. директор в Изчислителния център.

Като председател на читалище „Будилник“ в Ракитово се запознах с председателя на читалище „Виделина“ в Пазарджик – Димитър Василев Кибритов, син на единия от четиримата братя Кибритови. За първите двама, убити като анархисти, написах. В Ръкописа на д-р Кантарев в третото поколение анархисти се срещат имената на Вера, Нада и Васил Кибритови. Имах удоволствието да се срещна три пъти с бай Васил. Беше приятен човек, разказващ увлекателно.

Приятели сме с инж. Милчо Кендеров, съпруг на моя ученичка от Ракитово. Той ми разказа, че кумове на родителите му са били анархистът Милчо Милчев и съпругата му Вера, сестрата на Кибритовите братя. Милчо носи името на кръстника си.

Пазарджишката поетеса Ели Деянова, с която сме добри приятели, разбирайки с какво се занимавам ми сподели, че чичо й Никола е бил анархист и като такъв е изключен от Медицинска академия-София след 9.IX.1944 г.

Друг добър приятел, Михаил Опълченски, подарявайки ми книга за забележителния му род ми каза, че чичо му Костадин Георгиев (Таев) – Врабчето е бил анархист. Аз пък му казах, че в списъка на инж. Борис Янев е споменат другият му чичо – Ник. Георгиев – Врабчето.

Костадин Георгиев е роден на 12.II.1890 г. в Пазарджик. Син е на опълченец. Завършва Музикалната академия във Флоренция и се завръща в Пазарджик. Обявен е за пожизнен почетен диригент. Той написва музиката към прочутото стихотворение на Робърт Бърнс „Целувката на Ана“, която всички знаем.

Обади ми се и историкът Лъчезар Кръстев и заяви, че цяла книга може да се напише за пазарджишките анархисти.

Обръщам се към онези, които ще прочетат този материал. Явно ще има пропуски, може би и неточности. Знам, че някои от четящите ще се зарадват да срещнат близки имена, други ще се притеснят от това, трети ще се чудят защо не знаят нищо за миналото на родителите или на дядовците. На всички казвам, че трябва да са доволни, ако техен близък е бил привърженик на идеите на някогашните комунари за свобода, братство, равенство и безвластие.

Ще се радвам на всяко обаждане, изпращане на допълнения, съобщения за пропуски на тел 0887691284, ел. поща [email protected] , по фейсбук или на адрес 4400 Пазарджик, бул. „Княгина Мария Луиза“ 147.

Март 2022 г.         

Костадин ЗЯПКОВ

/Край/                             

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА ОРАНЖЕРИИ "ГИМЕЛ" АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА, ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 710 ЛВ. ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА ОРАНЖЕРИИ "ГИМЕЛ" АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ, ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 710 ЛВ. ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ ДВУСТАЕН. 0988 739 272
Всички