Пазарджик

Семинар на тема ”Живи човешки съкровища” събра читалищни дейци

  29.07.2022 16:13             
Семинар на тема ”Живи човешки съкровища” събра читалищни дейци

ПАЗАРДЖИК. Днес темата “Живи човешки съкровища – България 2022“ събра 30 читалищни секретари от област Пазарджик на информационен семинар. Форумът беше организиран от Пазарджишкия регионален център „Читалища“ и Областна администрация Пазарджик, домакин на срещата.

Заседателната зала на администрацията се бе превърнала в кинозала, за да създаде усещане за значимост на събитието, каквато подобава на темата за опазване на нематериалното културно наследство на България.

Във времето за регистрация, на екран вървеше филм с изпълнение на Ансамбъл „Овчарска песен“ - областната номинация за “Живи съкровища - България“ 2016, на читалище“Св. Св. Кирил и Методий-1919 г.“ с. Дорково, вписана в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на страната. За атмосфера и онагледяване на добрите примери. Въодушевление бързо превзе залата. От усещането за висш дълг по съхраняване и предаване на  националността – като държавна повеля и като гражданска активност. И от осъзнатата значимост на читалищата в този процес.

Гл. ас. д-р Радка Братанова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН направи задълбочено експертно представяне по темата, допълнено от познаването й на Пазарджишка етнографска област и от дългогодишното й председателство на Регионалните комисии по подбор на областни номинации за попълване на Националната листа за нематериално културно наследство. Експозето й /макар онлайн/ предизвика жив интерес към новостите около функциониране на Националната система “Живи човешки съкровища – България“, въведени от настоящата година.

Главен експерт Мария Ловчинова от Областната администрация представи процедурата и сроковете на стартиралия регионален етап за избор на номинация от област Пазарджик, за националния тур. Такава, дето да се състезанието за едно от петте “живи съкровища на България“, с които ще бъде попълнена Националната представителна листа през 2022 г.

За културното наследство, значимо и характерно за Пазарджишко, говори Вася Гергинова - главен уредник в отдел “Етнография“ на РИМ Пазарджик. Техническото и технологично обезпечаване за провеждане на форума осъществи системният специалист от Областна администрация, Мартин Ашикян. А модератор и инициатор на срещата беше инж. Радка Енчева- Кочева от Регионалния читалищен център. 

Случи се познавателно “пътуване“ в материята за нематериалното културно наследство – научно и чувствено. Очакваме силни кандидатури за „Живи човешки съкровища“ на България, от област Пазарджик. Пожелаваме си да са с международното признание на ЮНЕСКО!

Инж. Радка ЕНЧЕВА-КОЧЕВА, РЕКИЦ „Читалища“ – Пазарджик

Снимки: Иванка ТРЕНДАФИЛОВА – НЧ „Селска Пробуда-1927“ - Варвара


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички