Пазарджик

На първи август стартира Световната седмица на кърменето

  01.08.2022 16:31             
На първи август стартира Световната седмица на кърменето

„Да се ​​застъпим за кърменето – обучение и подкрепа“

На първи август стартира Световната седмица на кърменето. Глобалната инициатива за 30-та поредна година се организира от Световния алианс за кърмене. Членове на алианса са Световната здравна организация (СЗО), УНИЦЕФ и много други световни и национални организации подкрепящи кърменето. 
Мотото на Световната седмица е: „Да се ​​застъпим за кърменето – обучение и подкрепа“. 
По инициатива на РЗИ Световната седмица на кърменето ще бъде пусната съвместно с Алианс на българските акушерки и МБАЛ-Пазарджик. 
На 5 август (петък) от 9,30 часа в Заседателната зала на МБАЛ-Пазарджик /ул. „Болнична“ № 15/ г-жа Благовеста Костова акушерка от Алианса на българските акушерки ще изнесе лекция на тема: „Кърменето – стъпка по стъпка“. 
Със съвети и напътствия към бъдещите майки в срещата ще се включат старша акушерка на АГО към „МБАЛ-Пазарджик“ Стефка Танева и старша акушерка от „Неонатологично отделение“ Мая Палашева. 
Поканени да представят на срещата бременни жени от област Пазарджик, родилки, кърмещи жени и жени във фертилна възраст. 
От здравната инспекция са подкрепени здравно-промотивни материали за участниците в събитието.
Срещата ще пропуска при спазване на противоепидемичните мерки, въведени със заповед на директора на РЗИ Пазарджик.

*****
ОТ РЗИ припомнят - майчиното мляко е отлична храна за новороденото, която му осигурява нормален растеж и развитие. 
Кърмата съдържа съставки, които не могат да бъдат синтезирани в лабораторни условия. Тя е богата на ензими, хормони и растежни фактори, които смятат за естествено развитие на детския организъм. Съставът й се променя по правилата и нуждите на бебето. Кърменето дава възможност за тесен и системен контакт между майката и детето, благодарение на благоприятното въздействие върху физическото и нервно-психическото развитие на детето. 

По данни на СЗО:
Кърменето е един от най-ефективните начини за гарантиране на здравето и оцеляването на детето. Въпреки това, почти 2 от 3 бебета не се кърмят изключително през препоръчителните първи 6 месеца – процент, който не се е подобрил от 2 десетилетия.

Кърмата е идеалната храна за кърмачета. Тя е безопасна, чиста и съдържа антитела, които помагат за предпазване от често срещани детски болести. Кърмата осигурява цялата енергия и хранителни вещества, от които се нуждаете бебето през първите месеци от живота. 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички