Други

Музикална ретроспекция на театъра под звездите правят Гьорги Георгиев–Антика и приятели

  30.07.2022 17:13             
Музикална ретроспекция на театъра под звездите правят Гьорги Георгиев–Антика и приятели

ПАТАЛЕНИЦА. Наред със спектакъла „Бурята“, тази година почитателите на театъра под открито небе в Паталеница ще могат да видят и театрално-музикалния пърформанс „Под небето Ви разказвам”. Той започва в 21 часа в събота (30 юли).

Сценарист, режисьор, музикален ръководител и изпълнител в него е Гьорги Георгиев – Антика. Разбира се, ще се присъединят и приятели и колеги, за  да представят част от музиката, звучала в продукциите на Шекспирова компания „Петровден” през годините. С тази инициатива авторът цели да направи музикална ретроспекция и да даде на песните отделен контекст чрез природното сценично пространство и

поезията под звездите

- Моето участие в тези проекти започна като актьор, но с годините се разшири - станах и асистент-режисьор, координатор, а с личното ми професионално развитие в областта на музикалната режисура, вокални техники и театрална музика, станах и музикален ръководител и вокален педагог в продукциите – обяснява Гьорги Георгиев – Антика. - Почти във всичките пиеси на Шекспир, поставяни в Паталеница, имаше музика, която се изпълняваше на живо - артистите като трубадури с инструменти и глас пееха предложените от самия Шекспир (по пиеса) песни. Някои години се ползваше и адаптирана музика, а понякога и

авторска, композирана специално за постановката

Зрителите ще могат да видят всичко това. Проектът е финансиран по програма Творчески инициативи на Национален фонд Култура.

Мария ДЪБОВА

А какво казва за случващото се всяко лято в Пателеница  Гьорги Георгиев – Антика с широката си усмивка - четете в книжния брой на "Знаме".

 


Свързани