Регионът

Златен медал за ПГ „Стрелица“ и гордост за Стрелча на XII събор в Копривщица

  07.08.2022 16:42             
Златен медал за ПГ „Стрелица“ и гордост за Стрелча на XII събор в Копривщица

Със златен медал и грамота бяха отличени ПГ "Стрелица" към НЧ "Просветление -1871" на XII събор на българското народно творчество в Копривщица вчера - 5 август.
 
Възстановката на жетварския ритуал от Стрелча "Последният ден на жътвата. Връзване на брада" спечели признанието на авторитетното жури. Професионалисти и зрители бяха впечатлени от композицията на обичая, автентичните песни, стрелчанския диалект и реквизит, от майсторското изпълнение на участниците във възстановката.
Кметът на общината инж. Георги Павлов изказва благодарността си за успешното популяризиране на фолклора и името на Стрелча на членовете на ПГ "Стрелица" - Мария Илиева, Стоянка Длъгманова, Нонка Караиванова, Стойна Моллова, Цветана Грозева, Стоян Литов, Ильо Ильов, Галя Ильова, Генка Кирилова, Марияна Стойнова, Нона Караджова, на музикалния ръководител на групата Стефка Стефанова, на Маргарита Грозева, на учениците от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Памела Кръстева Нешева, Рени Николова Петкова, Янислав Стефанов Милев, на най-малката в ритуала Галя Трифонова Дескова и на Никол Добрева Велева, която представи стрелчанската носия.
Инж. Павлов поздрави и председателя на НЧ "Просвещение-1871" Мариана Няголова за цялостната дейност на читалището и за заслугата й за успешната постановка и възстановяването на обичая, записан преди 40 години от покойния учител Димитър Пенчев.
Любопитни моменти съпровождаха отличното представяне на Стрелча в Копривщица. Предварителната подготовка включваше акуратно възстановяване на действие след действие, нота по нота от записа с 40 годишна давност. Професионалното жури, поуморено от работата през целия ден "живна", когато на сцената за последно изпълнение излязоха стрелчани, а разотиващата се публика се върна обратно. Както етнографите признаха използваните песни са непознати и приятна изненада за тях. Самото оценяване включваше детайлен анализ на композицията, изпълнението, диалекта и реквизита, като водещ критерий бе автентичността.
 
За много стрелчани голямото постижение и златно отличие на участниците в ритуала не бе изненада, защото прекрасното изпълнение на "Последният ден на жътвата" в програмата на Празника на Стрелча бе ясна заявка за медал.
(Зн)

Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички