Регионът

В Ракитово избират Царица на гората на Горски бал

  19.08.2022 13:19             
В Ракитово избират Царица на гората на Горски бал

Организирането на Горски бал и избирането на Царица на бала в Ракитово е много стара традиция, като първият подобен празник е бил още през 1928 г. Празнувал се е на 28 август, на Богородица по стар стил, и е бил свързан с приключването брането на хмела и опазването на гората в Ракитово.

Празникът е бил толкава голям и известен, че когато на 28 август 1943 г. умира цар Борис 3, от властта дошли специално да го спрат. В края на 40-те години обаче е бил преустановен.

През 1973 г. тогавашният кмет Йохан Сестримски, заедно с младежи от комсомола, възобновяват традицията. Балът се е провеждал в местността Парка. Тогава е направен пътът дотам и е прекаран ток до района. Първата коронясана „Царица на гората“ през 1973г. е Бонка Петрова Баева (Иванова, Зайкова).

През 80-те години се е празнувал по една седмица. Пъстри сергии пръснати из гората и забавна програма всяка вечер забавлявали ракитовци до среднощ. През последната вечер се е избирала Царицата в танцова надпревара.

През 2012 г. балът се провежда в комплекс „Пивото“в месността Парка. Балът бе открит лично от кмета на общината Любомир Петков. Короната грабва ученичката Николета Керакова, а подгласнички са Мария Ангелова и Кристияна Сестримска.

И тази година една от участничките ще получи титлата „Царица на гората“ 2022 г. Ще бъде избрана и мини „Царица на гората“.

Надпреварата ще се проведе на 3 септември. Организатори са рок мото клуб „Hellion”, City Club, читалище „Будилник – 1898 г.“, с подкрепата на община Ракитово. Ето и още детайли от регламента:

УЧАСТНИЦИ

Право на участие имат всички жители на община Ракитово. Конкурсът е без възрастови ограничения, като те ще бъдат разделени в две категории: до 16 и над 16 години. Претендентките трябва да притежават артистичност и индивидуалност, да представят своите таланти и лични качества. Трябва да са облечени в рокли подходящи за бал. За да спечелят конкурса, девойките трябва да впечатлят журито в конкурс за танцови умения.

ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСА

Записването за участие в конкурса за „Царица на гората” 2022 г. е напълно безплатно на телефон 0888 830 444. Конкурсът се провежда в три отделни тура:

- първи тур - представяне на участника: (име, години, интереси, занимания, цели, мечти и т. н.)

- втори тур - забавни състезателни игри

- трети тур- конкурс за танцови умения (ръченица, рок енд рол,хип хоп, ориенталски танц, фристайл)

Оценяването и класирането се извършва от конкурсно жури, в чийто състав влизат определени от организаторите лица.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички