Регионът

В Ракитово избират Царица на гората на Горски бал

  19.08.2022 13:19             
В Ракитово избират Царица на гората на Горски бал

Организирането на Горски бал и избирането на Царица на бала в Ракитово е много стара традиция, като първият подобен празник е бил още през 1928 г. Празнувал се е на 28 август, на Богородица по стар стил, и е бил свързан с приключването брането на хмела и опазването на гората в Ракитово.

Празникът е бил толкава голям и известен, че когато на 28 август 1943 г. умира цар Борис 3, от властта дошли специално да го спрат. В края на 40-те години обаче е бил преустановен.

През 1973 г. тогавашният кмет Йохан Сестримски, заедно с младежи от комсомола, възобновяват традицията. Балът се е провеждал в местността Парка. Тогава е направен пътът дотам и е прекаран ток до района. Първата коронясана „Царица на гората“ през 1973г. е Бонка Петрова Баева (Иванова, Зайкова).

През 80-те години се е празнувал по една седмица. Пъстри сергии пръснати из гората и забавна програма всяка вечер забавлявали ракитовци до среднощ. През последната вечер се е избирала Царицата в танцова надпревара.

През 2012 г. балът се провежда в комплекс „Пивото“в месността Парка. Балът бе открит лично от кмета на общината Любомир Петков. Короната грабва ученичката Николета Керакова, а подгласнички са Мария Ангелова и Кристияна Сестримска.

И тази година една от участничките ще получи титлата „Царица на гората“ 2022 г. Ще бъде избрана и мини „Царица на гората“.

Надпреварата ще се проведе на 3 септември. Организатори са рок мото клуб „Hellion”, City Club, читалище „Будилник – 1898 г.“, с подкрепата на община Ракитово. Ето и още детайли от регламента:

УЧАСТНИЦИ

Право на участие имат всички жители на община Ракитово. Конкурсът е без възрастови ограничения, като те ще бъдат разделени в две категории: до 16 и над 16 години. Претендентките трябва да притежават артистичност и индивидуалност, да представят своите таланти и лични качества. Трябва да са облечени в рокли подходящи за бал. За да спечелят конкурса, девойките трябва да впечатлят журито в конкурс за танцови умения.

ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСА

Записването за участие в конкурса за „Царица на гората” 2022 г. е напълно безплатно на телефон 0888 830 444. Конкурсът се провежда в три отделни тура:

- първи тур - представяне на участника: (име, години, интереси, занимания, цели, мечти и т. н.)

- втори тур - забавни състезателни игри

- трети тур- конкурс за танцови умения (ръченица, рок енд рол,хип хоп, ориенталски танц, фристайл)

Оценяването и класирането се извършва от конкурсно жури, в чийто състав влизат определени от организаторите лица.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА ОРАНЖЕРИИ "ГИМЕЛ" АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА, ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 710 ЛВ. ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА ОРАНЖЕРИИ "ГИМЕЛ" АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ, ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 710 ЛВ. ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ ДВУСТАЕН. 0988 739 272
Всички