Четвъртък, 24 Nov 2022
 
Регионът

По проект „Независим и достоен живот“ са предоставяни социални услуги в домашна среда на 37 нуждаещи се

  22.08.2022 16:50             
По проект „Независим и достоен живот“ са предоставяни социални услуги в домашна среда на 37 нуждаещи се

СТРЕЛЧА. На 22.08.2022 г. изтича срокът за предоставяне на социални услуги в домашна среда по проект „Независим и достоен живот“. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020, приоритетна ос 2, „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване”, мярка МИГ „Панагюрище, Стрелча, Лесичово - Повишаване на достъпа до услуги, които са на достъпна цена, устойчиви и висококачествени, включително здравни и социални услуги от общ интерес“ с Договор за БФП № BG05M9OP001-2.107-0001-С01.
Главната цел на проекта е повишаване качеството на живот чрез насърчаване на социалното включване и интегриране в обществото на групи в неравностойно положение и със специални потребности.
Проектът стартира на 22.04.2021 г. и се изпълнява в продължение на 17 месеца. В периода от 22.08.2021 г. до 22.08.2022 г. (12 месеца) са предоставяни социални услуги в домашна среда на 37 нуждаещи се лица от целевите групи. За потребителите полагаха грижи 31 души персонал.
В изпълнение на главната и специфични цели на проекта се извършиха дейности, свързани с повишаване  качеството на живот на групите в неравностойно положение и тези със специални потребности, чрез ежедневни грижи в домашна среда в зависимост от конкретните нужди на всеки потребител, съобразно изготвен индивидуален план, а именно: занимания със социален характер, занимания свързани с поведението, готвене, хранене, обличане и събличане, хигиенизиране, пазаруване, почистване, разходка, социални контакти, развлечения и занимания, придружаване от/до социална услуга и др.
За повишаване на квалификацията на наетия персонал през месец август 2021 г. се проведе двудневно въвеждащо обучение на лицата, които не са преминали обучение по други проекти/програми. През месец юни 2022 г. с преките доставчици на социални услуги в домашна среда се проведе двудневно поддържащо обучение. Темите бяха насочени към трудностите, които съпътстват работата им и начините за справяне с тях.
Съобразявайки се с епидемиологичната обстановка в страната, почти през целия период на изпълнение на проекта, и наложените ограничения за провеждане на групови събирания, екипът за управление и изпълнение на дейностите по проекта периодично предоставяше лични предпазни средства на потребителите и персонала, полагащ грижи за лицата в домашна среда.
Членовете на екипа за изпълнение и управление на дейностите по проекта оказваха съдействие и консултиране на потребителите и персонала при разрешаване на възникнали въпроси и трудности. Извършваха се и периодични посещения в домовете на потребителите с цел проверка на качеството на предоставената услуга и получаване на обратна връзка на място.
На 22 юли 2022 г. екипът на проекта „Независим и достоен живот“ проведе заключителна пресконференция, представяща изпълнението на дейностите и социалната политика на общината.
Благодарение на реализацията на проект „Независим и достоен живот“ се повиши капацитетът на лицата предоставящи социални услуги в домашна среда, разшири се мрежата от услуги в общността в Община Стрелча, повиши се осведомеността на представителите на целевите групи, създадоха се условия и подкрепа за ефективно упражняване на правото на възрастните хора и лицата с увреждания за независим живот, социално включване и приобщаване, при зачитане на правата им, съобразно техните възможности и специфични потребности.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички