Четвъртък, 01 Дек 2022
 
Регионът

С подкрепата на ”Асарел-Медет” Златното съкровище се завърна в Панагюрище

  01.09.2022 15:08             
С подкрепата на ”Асарел-Медет” Златното съкровище се завърна в Панагюрище

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се завърна у дома. Уникалните тракийски антики пристигнаха под засилена полицейска охрана днес преди обяд. Над един час музейните специалисти от София и Панагюрище експонираха съдовете в залата трезор. Тя бе изградена през 2012 година с дарителски средства от „Асарел-Медет“АД и проф. д-р Лъчезар Цоцорков като меценат на културата.

Първите, които видяха тракийския шедьовър, бяха семейство от Варна. „Имахме работа в София и бяхме решили предварително, че на връщане ще минем през Панагюрище, за да видим къщата на Райна Княгиня“, споделиха гостите. Когато научили, че днес и оригиналът на Панагюрското злато ще бъде експониран в залата трезор, решили да посетят и останалите обекти от музея. „Нямахме предварителна нагласа какво ще видим, но определено сме впечатлени. Възхитителна изработка, заслужава си да се види“, категорични бяха туристите от Варна. 

Общо над 50 човека видяха уникалния тракийски шедьовър само през първия час от неговото експониране в залата трезор в Историческия музей. Сред тях бе и Катинка Михова от София. Тя беше дошла в Панагюрище специално, за да види съкровището. „Обиколила съм много градове в България, на някои места съм виждала разкопани и ограбени тракийски могили. Хубаво е, че в Панагюрище всичко това е запазено. Изключително съм впечатлена и от останалите обекти в музея - експозициите за Априлското въстание, занаятите, но залата трезор определено е най-впечатляваща", каза Катинка Михова.

Сред първите посетители имаше група и от Хасково. Нейн „водач“ беше Любка Игнатова, която това лято решила да организира патриотична обиколка за своите внуци. „Бяхме в Пловдив, днес сме в Панагюрище, след това ще идем до Копривщица“, разказа жената и допълни, че основната ѝ цел е да възпита внуците си да уважават културно-историческото наследство на България.

Панагюрското златно съкровище ще остане в залата трезор до 16 октомври включително, а на следващия ден – 17 октомври, ще отпътува обратно за Националния исторически музей в София. И тази година всички разходи за завръщането на съкровището в Панагюрище се поемат от „Асарел-Медет“АД. В Историческия музей вече може да се види и изложбата, посветена на 10-годишнината от изграждането на залата трезор.


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички