Други

Италианска баба ходи пеш 22 000 км от Венеция до Пекин

  03.09.2022 09:18             
Италианска баба ходи пеш 22 000 км от Венеция до Пекин

Вървя по Пътя на коприната с послание, казва италианката, която мина през Септември и Пазарджик

След броени дни италианската пътешественичка Виена Камарота ще стане на 73. Най-вероятно ще ги посрещне, вървейки с 20-килограмова раница. Виена е от Венеция и си е поставила целта да измине 22 000 км по Пътя на коприната, минавайки през 15 държави, като следва стъпките на славния венецианец Марко Поло. Синьора Камарота мина и през Пазарджик в края на юли, както анонсирахме на сайта ни. Тогава отметна и 950-я километър на картата си. Тук тя намери време за репортер на „Знаме”.

„Избрах това приключение от Венеция до Пекин и за да съпреживея историята на Марко Поло, един от най-великите пътешественици и изследователи. Както и да открия интересни места и хора”, коментира събеседничката ни за читателите на „Знаме”. „Но основната ми идея е

да отправя послание към всички хора

– че могат да бъдат смели, силни и добри. Искам да изкореня някои предразсъдъци срещу жените, особено срещу жените на моята възраст – да покажа, че те могат да правят такива неща. 

Започнах пътешествието на 26 април тази година във Венеция

и очаквам да пристигна в Пекин след три години, през декември 2025 г. Може би… Не знам (смее се). Виена обърсва потта от челото си и разгръща картата.

Макар в Пекин да не я очаква славният монголски владетел Кубилай хан,

пътуването на Виена донякъде напомня това на Марко Поло

– пак има пандемия и войни, пирати-терористи и изменение на климата. Но има и много добри хора. Много от тях насърчават Виена онлайн и следят пътешествието й във Фейсбук, Линкедин или личния й блог. Точно сега я виждаме в Истанбул, попила много емоции и на турска земя, включително от срещата си с кмета на Чорлу Ахмед Саръкурт, който я приел, поднесъл й подаръци и проявил жив интерес към мисията на Виена Камарота. 

В покрайнините на София

намерила едно „много специално място”, където отсядали хора от различни нации

Тук вечер опитвала различни видове кулинарни специалитети, включително украинска, македонска и руска кухня. Собственикът говорел седем езика заедно с италианския, а в района минавали бежанци към сръбската граница. Предградието било занемарено и разхвърляно, но пък центърът на София очаровал Виена - пълен с история и интересни хора. Като италиански художник, с чийто български партньор направили обиколка извън столицата до красив манастир, посетила и Института „Конфуций” към СУ „Св. Климент Охридски” и се запознала с директора. След квартирата в предградията се преместила към центъра и останала в хотел с 12 стаи. Поради удължаването на престоя и за да не натоварва много бюджета си, помагала в почистването на стаите срещу отстъпка. Заради жегите  решила да остане няколко седмици. След София избрала да си почине в малко селце сред природата по пътя към Септември.

Ангел АНАТОЛИЕВ

/Със съкращения/

За фермата с "щастливи магарета", управлявана от Микеле от Пезаро и Роксана, за срещата с "дигиталните номади", обиколките й по цял свят и за работата й като инструктор по кану и ветроходство на остров Мадагаскар и в Патагония - четете в книжния брой на "Знаме".


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички