Четвъртък, 08 Дек 2022
 
Спорт

Китайска хегемония с четири титли в Панагюрище

  05.09.2022 07:37             
Китайска хегемония с четири титли в Панагюрище

Под китайска доминация премина шестото издание на турнира по тенис на маса в Панагюрище  WTT Feeder PANAGYURISHTE Presented by Asarel 2022 . Китайските състезатели спечелиха четири от петте титли.

При мъжете Джоу Кихао стана шампион на турнира след успех над сънародника си Джоу Кай с 4:2 гейма. Кихао загуби откриващата част на двубоя с 5:11, но след това показа по-добра игра и спечели три поредни части – съответно на 3, 9 и 6 точки. Кай намали пасива си след 11:6 в своя полза, но Кихао затвори срещата с 11:7 и грабна титлата при мъжете. „Победих познат и много класен съперник. Мачът беше труден за мен но съм доволен, защото днес, както аз, така моят опонент, показахме много високо ниво на тенис. Успехът е важен за мен, защото загубих от Кай на Националните игри на Китай, а днес развръзката на срещата беше в моя полза. Щастлив съм от китайските победи на турнира в Панагюрище, но в същото време мисля, че трябва да има победи и на състезатели от други държави, за има по-голяма конкуренция в спорта ни. Като цяло мога да кажа, че условията на турнира бяха прекрасни – и като логистика, и в спортно-техническо естество. Панагюрище е чудесен домакин, надявам се, че ще имам възможността отново да дойда тук и да играя.“ - заяви шампионът при мъжете веднага след своя успех.

Aдина Дякону от Румъния се опита да наруши китайското превъзходство при дамите и по пътя към финала отстрани три състезателки от най-голямата световна сила в тениса на маса, но в битката за трофея  тя беше надиграна от Чен Синтон с 4:0. В отделните части азиатката се наложи на 7, 2, 5 и 8 точки, а успехът ѝ в Панагюрище беше втори за нея. Тя спечели последния турнир, който се проведе във възрожденския град през 2019 г., преди световната пандемия от КОВИД-19 да наложи 3-годишната пауза на надпреварата. „Победата с 4:0 не трябва да заблуждава. Тя не дойде лесно. Имаше много сложни моменти по време на целия мач. Всеки финал е различен със своята трудност и своята значимост. Аз винаги влагам всичко от себе си и не мога да определя кой от двата ми успеха тук е с по-голяма стойност. Много харесвам условията в Панагюрище. Тези зали - както основаната, в която се провеждат мачовете, така и тренировъчната, в която също прекарваме много време – са на световно ниво. Всичко тук е изключително професионално. Храната, хотелите, организацията – всичко това е на нужната висота за провеждането на големи турнири по тенис на маса“ – сподели двукратната шампионка в турнира. Наградите връчи почетният председател на сдружение „Асарел България Оупън” г-н Иван Александров.

Единственият финал без състезатели от Китай беше при жeнските тандеми. Камил Люц и Притиха Паваде от Франция го спечелиха след успех с 3:1 гейма над двойката  Джоу Дзинги/Джен Дзян  от Сингапур. Азиатките измъкнаха първия гейм с 13:11, но след това представителките на Стария континент поеха контрола над срещата и спечелиха оставащите 3 части на 9 точки. „Ключовият момент за днешната ни победа беше във втория гейм при резултат 9:9. Тогава сервирахме добре и това ни помогна да изравним резултата, а след това и да бъдем в ролята на водещия тандем. Това може би не беше най-добрият ни мач в турнира, но все пак играхме силно в точните моменти и в крайна сметка станахме шампиони.“ - беше мнението на една от победителките – Притиха – след победата. „Финалът определено беше един от най-трудните ни мачове, но никоя от срещите до крайния успех не беше лесна.  Според мен в полуфинала показахме най-доброто от себе си и със сигурност представянето ни беше по-добро от това днес, така че мачът в събота беше в основата на нашия успех във финала. Ритъмът на съперничките ни беше твърде различен в двата мача. Все пак се приспособихме към тяхната игра и това беше важно за успеха“ – добави Камил, съотборничката на Притиха. Двете французойки бяха категорични, че турнирът в Панагюрище е един от най-добрите, на които са участвали: „Условията бяха наистина много добри. Градът е малък, но това е удобно, защото всичко е компактно. Залата е близо до хотела, а тренировъчната зала е достатъчно голяма, за да побере всички състезатели. Тук сме вече повече от седмица, така че имахме и време да се разходим из града и да го разгледаме и това също ни допадна. Определено турнирът тук е един от най-добрите, на които сме участвали.“ Трофеят връчи председателят на сдружение „Асарел България Оупън” г-н Асен Попниколов.

Надпреварата при мъжките двойки беше спечелена от Шу Хайдон и Као Уей, които надиграха друг китайски тандем - Рен Хао/Джоу Кай - с 3:1. Шу и Као поведоха в оспорваната среща с 2:0 (11:9 и 11:9 в първите два гейма). Рен и Джоу се върнаха в мача след 12:10 в третата част, но отстъпиха в четвъртата с 10:12 и трябваше да се задоволят с второто място. Логично, победителите Шу и Као останаха доволни от своето представяне в Панагюрище: „Финалът беше най-трудният момент от състезанието, защото съперниците ни бяха абсолютно равностойни. От една страна познаваме добре играта им, но от друга, винаги, когато играеш срещу представители на Китай, няма как да имаш лесен мач. Всеки състезател или отбор иска да се представи по най-добрия начин и наистина напрежението в четвъртия гейм беше много голямо, но ние се справихме. Щастливи сме от постигнатото в турнира!“

Шу Хайдонг триумфира и в турнира на смесени двойки, заедно със своята съотборничка У Янчен. Във финала срещу сънародниците им от Китай Лен Ютон Лян Янин те стартираха по-добре и след убедителното 11:3 и 11:4 поведоха с 2:0 гейма. В следващите две части Лен и Лян се наложиха, съответно на 9 и 4 точки, но в контрагейма Шу и У отново бяха по-добрият тандем и победиха след 11:9 за крайното 3:2 в своя полза. „Изпълнихме добре своя тактически план, въпреки че съперниците ни успяха да спечелят третия и четвъртия гейм. Извървяхме дълъг път до титлата в турнира и финалният мач определено беше най-трудният за нас, но в крайна сметка сме доволни от постигнатото.“ - заяви щастливата  У Янчен след победата. Нейният съотборник Шу Хайдонг беше категоричен, че Панагюрище се превръща в специално място за тяхната двойка: „Организацията на турнира е на много високо ниво. Всичко в Панагюрище, а и в България ни харесва. Надпреварата премина страхотно за нас и показахме добра игра, а това, че станахме шампиони допълва изживяването. Титлата е първа за нас в смесените двойки и този турнир наистина е специален за тандема ни. Определено ще запомним града и турнира с добро и се надявам, че отново ще се върнем тук!“

Най-доброто българско представяне беше достигането на Петьо Кръстев и Мария Йовкова до четвъртфиналите на смесени двойки, където отстъпиха на  шампионите Шу Хайдонг и У Янчен. В турнира участваха още Теодор Александров, Денислав Коджабашев, Йоан Величков, Калина Христова, Цветелина Георгиева и Сиделя Мутлу. Коджабашев и турската му партньорка Сибел Алтънкая направиха фурор в квалификациите на смесени двойки, като отстъпиха на бъдещите шампиони Шу и У от Китай.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички