Регионът

Директорът на СУ „Васил Левски” Емил Моллов: Електронната система на МОН пречи, вместо да помага

  19.09.2022 07:39             
Директорът на СУ „Васил Левски” Емил Моллов: Електронната система на МОН пречи, вместо да помага

От школото, което вчера стана на 100 години, въведоха електронен дневник още през 2003-а

ВЕЛИНГРАД. На фона на тоталния срив в Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО) на МОН потърсихме за коментар Емил Моллов, директор на СУ „Васил Левски”. То бе сред първите 4 в страната, въвели електронен дневник още през 2003 г. Вчера велинградското школо честваше 100-годишен юбилей, защото именно на 15 септември 1922 г. училищният звънец за първи път приема в тогавашната Климатическа смесена гимназия село Лъджене децата от Чепинското корито. Сред гостите бе и кметът на общината д-р Костадин Коев.

- Министерството реши, че трябва да въведе Национална единна система, в която да бъде събрано всичко – учебни планове, преместване на ученици от едно училище в друго… Това е много добро като идея, но не и като реализация – смята директорът. - Не са направени необходимите вътрешни връзки между модулите в системата. Системата не работи. Дава бъгове, много е бавна - явно сървърите са слаби. Затова се опасявам, че

започването на учебната година ще бъде затруднено

А тази година не са отпечатани хартиени дневници. Няма съгласуване между националната система и външните доставчици към нея. Ние например работим с доставчика „Школо” от 3 години като електронен дневник и деловодство. Сега не може да се прехвърлят данни между доставчика и системата на МОН. По-сериозен е проблемът с модулите в 11 и 12 клас, тъй като там са специализирани. Липсата на работеща система, която да прави връзка между учител – училище и ученици – родители, поражда сериозни опасения и сред колегите. На национално ниво в социалните мрежи се прокрадват предложения тази система да бъде спряна докато не тръгне качествено. Стига се до парадокса дигитализацията, вместо да помогне на системата, тя дублира и затормозява работата й. Да не говорим, че и да работеше, дори не позволява връзка на училището с родителите, поне засега – вдига рамене Емил Моллов.

В СУ „Васил Левски” от 3 години не работят с хартиени дневници, а с електронни, и работят добре.

А как в училището въведоха сред първите в страната електронен дневник преди 20 години и защо по-късно спряха иновацията - четете в книжния брой на "Знаме".

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички