Други

Синдикалистите от ДАИ: Искаме да работим през нощта, но сега ръцете ни са вързани!

  25.09.2022 15:49             
Синдикалистите от ДАИ: Искаме да работим през нощта, но сега ръцете ни са вързани!

Ние от ДАИ нямаме нищо против да работим нощно време и да извършваме проверки през нощта, но ръцете ни са вързани. Това заявиха протестиращи служители на Регионалния отдел на ИА "Автомобилна администрация"-Пловдив, към която е и пазарджишкото подразделение. Вече писахме, че синдикалистите в агенцията оргнанизираха протест в София вчера. Протестът им е срещу  въвеждането на сумирано изчисляване на работно време от работодателя във вида, в който има порок, защото е в противаречие на директива на 2003/88 на ЕО.

"Ако сега работим спрямо новите изисквания и спрем към края на работното време МПС, което има нарушения и трябва да му съставим акт, но работното време ни изтича, ние не можем да  останем  и вземем отношение. Ако пък съставим акт, той ще падне в съда, защото ако останем след работно време, автоматично нарушаваме закона КТ или Закона за държтавния служител", заяви пред "Знаме" Александър Иванов от Пазарджик - председател на Фирмената организация на синдиката на КТ "Подкрепа" в ИААА, който е и инспектор в Регионалната дирекция „Автомобилна администрация”-Пловдив. "Друг вариант - отиваме на ПТП и ни изтича работното време. Ако при проверка на пункт за технически прегледи или фирма се устави нарушение, но ни свърши работното време, си тръгваме. А този пункт или фирма може да е в Мадан, Смолян, Карлово... При тези ситуации ние не можем да останем да си довършим започнатата работа, законът го забранява. До сега сме били на ненормиран работен ден и законът ни разрешаваше да останем до приключване на започнатата работа след работно време".

Затова сега протестиращите искат да останат на ненормиран работен ден, но след като се промени Устройствения правилник на ИААА в частта за работното време. Там трябва да бъде записано, че работещите в отдел "Контрол" работят на ненормиран работен ден от 06:00 до 14:00 часа, от 14:00 до 22:00 часа и от 22:00 до 05 00 часа, и редовна смяна от 09:00 до 17:00 часа.

"Към момента работодателят е решил да наруши директивата за работно време на ЕО за да въведе сумирано изчисляване на работното време- Заповедта му ще бъде обжалвана пред съда. Ще сезираме Европейската комисия  за налагане на наказателна процедура към България", казва Иванов.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички