Пазарджик

Много прегръдки, благодарност и съпричастност за Сдружение “Онкоболни и приятели“

  30.09.2022 16:18             
Много прегръдки, благодарност и съпричастност за Сдружение “Онкоболни и приятели“

ПАЗАРДЖИК. Много прегръдки, благодарности, пожелания и... съпричастност.  това се видя днес, когато Сдружение „Онкоболни и приятели“ обяви старта на 21-та национална кампания за борба с рака на гърдата и 17-та кампания под патронажа на кмета на община Пазарджик Тодор Попов.По-рано днес публикувахме фоторехортаж от събитието - може да го видите ТУК.

В Центъра за социална интеграция и рехабилитация на онкоболни дойдоха много гости да поздравят председателя на Сдружението Мария Чергарова и екипа й - официални гости, но всъщност приятели - кметът Тодор Попов, Екатерина Захариева, Гинче Караминова, Димитрия Церова, Радка Кежева, д-р Валентин Иванов, д-р Прокопи Копев...

„Хубаво е, че вече 21 години се събираме на този ден и трябва да се гордеем, защото първи в страната направихме тази услуга първоначално като инициатива на Мария Чергарова, а после с подкрепата на държавата, в лицето на Екатерина Захариева и Гинче Караминова, за да може тази услуга да стане държавно делегирана дейност“, каза кметът Тозор Попов. „Най-смисленото е, че толкова години Мария и нейният екип помагат на хора от нашия град и не само помагат, а и връщат вярата, което е най-важното нещо. Казвам го всяка една година, ще го повтаря и тази – и само на една жена да сме помогнали, това осмисля цялата кампания… Благодаря на Мария  за това, че вдъхва вяра, живот на хората, вдъхва увереност, и помага, защото човек да бъде милосърден и състрадателен е висше благо. Всеки има своята мисия в тоя живот. Аз се радвам, че тя е открила това свое призвание и го развива успешно”, добави Попов.

Поздравления и благодарности към екипа на Сдружението отправиха Екатерина Захариева и Гинче Караминова, която с вълнение разказа история за тежко болна жена, спасена по чудо благодарение на вярата на хората.  Към тях се присъедини представителят на РОШ-България Диана Иванова, и  пожела в най-скоро време държавата да изпълни своя ангажимент за скрининг на рак на гърдата и това наистина да се случи.

Мария Чергарова с не по-малко вълнение се върна назад през всички 21 години и посвети тазгодишната кампания на семейството си, което често е оставало на заден план в динамичното всекидневие на Онкоцентъра. „Намерете време, за да имате време!”, подчерта председателката мотото на кампанията.

Стана ясно, че през 2021 г. с мобилния ехограф са направени 4625 профилактични прегледи на млечна жлеза и щитовидна жлеза. Открити са 244 патологии, на 15 човека – рак на млечна и щитовидна жлеза. „Това са 15 спасени живота!” , емоционално заяви Мария Чергарова. За това време ехографът е обходил 18 населени места. На специално розово табло представители на тези градове и села отправиха своите послания – сред тях и зам.-кметът на община Лесичово Веселина Милкова, и кметът на Ветрен Радослав Лютаков.

По данни на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик, предоставени на Онкологичния център в Пловдив, регистрираните новооткрити злокачествени образувания за 2021 г в област Пазарджик са 780.

Кампанията стартира с безплатни прегледи, които през следващата седмица ще извърши д-р Копев, а прегледи с ехограф на млечна жлеза ще извърши д-р Валентин Иванов от болница „Каспела” на стойност 50 лв и гинекологични при д-р Досева на стойност 30 лв. Всички прегледи са с предварително записване.

Бурни аплодисменти заслужи д-р Прокопи Копев, който и сега не изневери на скромността си и само заяви, че ще продължи да помага и да преглежда. Кметът Попов пък призна, че преди години д-р Копев му е направил животоспасяваща операция буквално в последния възможен момент и сега той дължи живота си на него, както хиляди други пациенти, на които той е помогнал като хирург. Кметът му благодари и даде тон за аплодисментите

Д-р Валентин Иванов сподели черната статистика за онкоболните и пожела скрининга и ранното диагностициране в България да станат факт, а не да са само пожелание. За това обаче са нужни сериозни усилия от страна на управляващите. Кампании, подобни на тази на Мария Чергарова, са единствената опора, на която се дължи по-ранното диагностициране, подчерта д-р Иванов поздрави екипа на онкоцентъра.

За всички гости, които бяха закичени с розови лентички, имаше изненади – грамоти с благодарност за съпричастността и подаръци, включитено и за "Знаме". Преди да бъде разрязана тортата със запалените свещи Мария Чергарова и Гинче Караминова, която е сред основните „виновници“ да го има Центъра, пуснаха в небето грозд розови балони.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички