Други Пазарджик

Вдъхновенията на Гергана Куртакова

  02.10.2022 07:13             
Вдъхновенията на Гергана Куртакова

В стихове за деца влагам цялата си любов, казва поетесата

ПАЗАРДЖИК. Поетесата Гергана Куртакова е позната на любителите на детски стихотворения. Този месец излезе от печат детският сборник „Истински неща“, в който е включено най-новото стихотворение на родената в Смолян и живееща в Пазарджик млада жена. Сборникът е резултат от първия литературен конкурс „Истински неща“, в който най-малкият участник е на 7, а най-възрастният - на 81 години.

Гергана Куртакова е възпитаничка на ПУ "Паисий Хилендарски", бакалавър по „Социология” и магистър по „Бизнес комуникации и връзки с обществеността“. Питаме я кои са вдъхновенията за нея.

- Първата си стихосбирка „Слънце и теб“ посветих на сина си Георги, вече 5-годишен, сподели поетесата. Още от малко на детето не му липсват емоция и въображение и се надявам да тръгне по моя път – усмихва се Гергана.

„Шарени бонбони“ е втората стихосбирка за деца, видяла бял свят през 2020 г., а през 2021 г. излиза и третата й поетична сбирка „В прегръдките на баба“. Тя е посветена на нейната баба, която си отива от този свят.

- Баба ми много обичаше децата и се радваше, че пиша за тях. Бях само на 5 години и тя първа ме заведе в библиотеката в родния ми Смолян и ме срещна с книжките там. Тази любов към писането остана завинаги у мен. В девети клас спечелих конкурса със стихотворението „Не на насилието“, организиран от Общината. Наградата ми вдъхна вяра и кураж да продължавам да пиша.

Пенка МИХАЙЛОВА

Какво каза още Гергана и повече за сборника - в книжния брой на "Знаме".

 


Свързани