Понеделник, 02 Яну 2023
 
Пазарджик

Всички нови болни от туберкулоза тази година са с преболедуван Ковид

  02.10.2022 08:28             
Всички нови болни от туберкулоза тази година са с преболедуван Ковид

Заради пандемията се е натрупала скрита заболеваемост

ПАЗАРДЖИК. Между 19 и 23 септември в Специализираната болница за пневмо-фтизиатрични заболявания "Д-р Никола Пенчев" се проведе Седмица на отворените врати за туберкулоза. Всеки, проявил интерес, бе прегледан и консултиран безплатно. Попълваха се и анкети за риска. Същото се случваше в много градове у нас.

От нашата област от безплатния скрининг са се възползвали 125 души, съобщи за "Знаме" д-р Костадинка Сотирова, управител на лечебното заведение. Тя акцентира също така върху увеличения брой на новооткритите случаи.

- От началото на 2022 г. до момента имаме 24 нови болни,

докато през цялата минала година те са били 13, т. е. почти два пъти по-малко. Сред причините за това, разбира се,  е и Ковид пандемията, по време на която повечето хора избягваха да посещават здравни заведения. В резултат на това сега се изявява скрита заболеваемост. Симптомите като цяло са по-отявлени, защото посещението на лекарския кабинет се е отлагало.

Интересно е да отбележим, че всички новорегистрирани пациенти са прекарали Ковид. Вероятно при някои това е било отключващ фактор - сниженият имунитет, в комбинация с други фактори, при среща с бацила е благодатна почва за развитие на заболяването или пък за активиране на стара и до момента затихнала инфекция.

Тазгодишната пациенти са в активна възраст – между 30 и 60 години. Туберкулозата вече не е болест само на бедните, така че сред тях има и хора с нетолкова скромни доходи. Но при доста има алкохолизъм, нередовно хранене, стрес. Мъжете са по-засегнати. Няма върнали се от чужбина, за разлика от минали години.

- Тази година наблюдаваме не само белодробна туберкулоза, но и извънбелодробна – каза още д-р Сотирова. -

Имаме няколко случая на вторична, извънбелодробна туберкулоза -

кожна, костна туберкулоза и туберкулоза на лимфните възли.

Общо взето се връщаме на старите нива на заболеваемостта – тези отпреди Ковид пандемията. Добрата новина е, че в нашата област, в сравнение с останалите области у нас, те са средни към ниски, подчертава специалистката.

 

Мария ДЪБОВА

Цялата статия - в книжния брой на "Знаме". 

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички