Спорт

Новото попълнение на БК „Хебър” Христо Бъчков: Пазарджик обича и баскетбола

  06.10.2022 07:36             
Новото попълнение на БК „Хебър” Христо Бъчков: Пазарджик обича и баскетбола

200-сантиметровото крило влезе в Топ 10 на Европа при младежите

ПАЗАРДЖИК. Преди дни писахме как домакините от „Хебър” спечелиха баскетболния турнир в памет на легендарния Спас Натов. Надпреварата се организира от Община Пазарджик, Баскетболен Клуб “Хебър” и с партньорството на компания Лакрима. В отбора на „Хебър” блестеше новото попълнение Христо Бъчков – един от най-добрите млади таланти у нас. Привличането му в Пазарджик си е трансферен удар и очакваме това да проличи в следвщите мачове в ББЛ „А” група/Юг А. Сега в зала „Иван Симеонов” Христо Бъчков грабна две индивидуални награди - за MVP и Топ реализатор на турнира, а Юлий Арабаджийски спечели индивидуална награда за Най-добър защитник. Роденият на 23 януари 2004 г. Христо отдели време за читателите на „Знаме” на прага на сезона. Ето и интервюто с младото 200-сантиметрово крило, което през август влезе в Топ 10 на европейското до 18 години, Дивизия Б, в румънския град Плоещ.

- Добре дошъл в Пазарджик и честит първи трофей с „Хебър”! Ти с с двоен лиценз. Разкажи подробности за привличането ти в отбора.

- Благодаря, благодаря! През лятото, докато бях с националния отбор, треньорът ми  в „Микс”-София Димитър Чанков ми се обади и ми предложи да играя следващия сезон за „Хебър” с него. Аз не се поколебах и дадох съгласието си. Дотогава играех с двоен лиценз и в „Микс”, и в „Рилски спортист” (Самоков). Просто така станаха нещата и съм много доволен. Сега съм в Пазарджик с и в Самоков.

- Казваш, че си доволен. Каква е обстановката в „Хебър”? Как се чувстваш в Пазарджик?

- Още от първия ден с момчетата се разбираме много добре, направо перфектно. А обстановката наистина много ми харесва. Особено малките деца, които идват по мачовете и викат… Страхотна обстановка, всичко е окей. Пазарджик обича спорта.

- Който не е изкушен от баскетбола кога може да ви гледа?

- Всички са добре дошли в зала „Иван Симеонов” – страхотна е. На 9 октомври започваме първи кръг в Хасково в зала „Дружба”, а следващият кръг – на 16 октомври, приемаме в Пазарджик „Хасково”. После гостуваме на „Академик” в Пловдив, а след това – на 30 октомври, приемаме „Вихър Айтос”. Ще се радваме да е пълна залата до края на февруари, когато приключва първенството.

- Дълго време баскетболът в Пазарджик бе на заден план, макар да има стари традиции в този спорт. Много ли са малките деца, които обичат баскетбола?

- Да, а и по-възрастните. По моите лични наблюдения, хората тук харесват този спорт – колкото и волейболът да доминира поне за момента – защото знаем колко е силен волейболът в Пазарджик. Баскетболът обаче също се радва на добър прием и се надявам, че все повече хора ще откриват магията му, че ще се развива все повече и повече.

- Спомена националния отбор. Съвсем наскоро направи впечатляващо представяне на европейското първенство в Румъния – влезе в Топ 10 по овладяни борби – с цели 11, направи и два дабъл дабъла… Очакваше ли да бъдеш в тази престижна класация?

- Честно казано, не съм си представял, нито пък съм си поставял някаква специална цел в това отношение. Просто си играех играта и гледах да помогна с всички сили на отбора. Надявах се да се представим с една идея по-добре, но така се стекоха обстоятелствата, че в крайното класиране останахме 16-ти. Може би всичко тръгна от първия мач с Босна. Като паднахме и това се отрази психологически на отбора. Поне аз така виждам причините.

Дочо ЧАНЕВ

Цялото интервю - в книжния брой на "Знаме".


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички