Регионът

Със Звездев и с Кулинарно шоу Пещера отбеляза Световния ден на яйцето

  15.10.2022 16:39             
Със Звездев и с Кулинарно шоу Пещера отбеляза Световния ден на яйцето

Както вече писахме, известният кулинар Иван Звездев бе основно действащо лице в провелото се днес Кулинарно шоу посветено на Световния ден на яйцето. повече от две хиляди души се събраха в центъра на града, за да се насладят на вкусните гозби, десерти и нетрадиционни ястия подготвени от общо петнадесетте групи участници в празника. Община Пещера осигури шатри, под които бяха подредени храните приготвени от учениците на ОУ"Патриарх Евтимий", ОУ "П.Р.Славейков", СУ"Любен Каравелов", Техникум "Атанас Ченгелев", местни заведения и пенсионерски клубове, по традиция се включиха и читалищата от Радилово и Капитан Димитриево, а също така и от Розово.
 
Какво е кукуль и доматьовица, каквито пещерци предлагаха днес на жителите и гостите на празника, писахме ТУК.
 

Старт на програмата сложиха прекрасните изпълнения на децата от Центъра за планиране на личностното развие – ОДК Пещера, а докато те танцуваха посетителите можеха да разгледат щандовете с кулинарни изкушения.

Всеки от "отборите" представи своите предложения, като голяма част от тях са наистина уникални по своя характер. Жителите и гостите на града бяха поздравени от кмета Йордан Младенов, който заяви, че за него е удоволствие да открие първото издание на Кулинарното шоу в Пещера. "Искам да благодаря на всички хора, които са днес тук - училища, читалища, ресторанти от община Пещера и региона, които ще покажат своите ястия приготвени от яйца. Но, скъпи приятели, всичко това нямаше да бъде факт ако не бяха и нашите спонсори - това са както чухте фирма "Биовет", двамата производители на яйца  с които Пещера се гордее - "Щерю Тахов - земеделски производител", ЕТ "Иван Ангелов" и разбира се до нас винаги е бил и "ВП Брандс Интернешънъл" АД, благодарение на тях можем да се почерпим и с по чаша червено вино. На всички вас, присъсващи пожелавам много добри емоции, благодаря на моите колеги от админстрацията на Община Пещера, които организираха това хубаво събитие, на всички ви желая много здраве и много успехи, нека да се наслаждаваме и да почетем международния ден на яйцето, бъдете здрави!"

Фирмите производителки на яйца също изненадаха посетителите като за тях имаше сурови и варени яйца. Те осигуриха и яйцата, с които Иван Звездев приготви своя специалитет "Яйца на чалбур".

 

Необходими продукти

4 яйца
400 мл телешки бульон
60 г краве масло

1/4 ч.л. кимион
2 стръка пресен лук 
150 г кисело мляко
сол и черен пипер на вкус
червен пипер за поръсване

За доброто настроение на пещерци ще се погрижи фолклорната певица Ангелина Милева. 

Световния ден на яйцето се празнува от 1996 година, като набира популярност във все повече страни по света от всички континенти. Организират се кулинарни състезания и фестивали в чест на яйцето. През 2009 година, дни на яйцето са отбелязани на езерото Балатон, където деца се състезават в изящно изрисуване на яйца, а възрастните споделят кулинарни рецепти на основата на яйцата. Яйцата са ценна храна, предпочитана от хората през вековете, заради своят малък размер, широка разпространеност, висока хранителна стойност и ценова достъпност. Яйцата са с високо съдържание на протеини и минерали и  ниско калорични.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички