Понеделник, 16 Яну 2023
 
Други

По-сериозна грипна вълна очакват здравните власти

  17.10.2022 08:27             
По-сериозна грипна вълна очакват здравните власти

Ето какви са разликите между сезонен грип, COVID-19 и обикновена настинка

С по-сериозна вълна на обикновения грип вероятно ще се сблъскаме тази година, предупредиха здравните власти тази седмица. На Южното полукълбо, което е индикатор за очакваното и на Северното, грипният сезон е започнал по-рано от обичайноот. Австралия и Нова Зеландия съобщават за най-силната си грипна епидемия за последните 5-6 години.

- А ние 2 години и половина нямахме на практика конкретна среща с грипни щамове и поради тази причина имунитетът ни е значително отслабен, което предразполага за по-широко разпространение и при нас – обясни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. И допълни:

- В момента ситуацията е спокойна. Първите изолации на грипния вирус най-вероятно ще са през ноември, през декември може да има увеличение на случаите, а

пикът на грипа може би ще настъпи през януари и февруари

Затова е най-добре до Коледа да сме си поставили ваксината, за да има време да се изградят антитела, призова д-р Кунчев. Най-подходящият период за ваксиниране е сега - през октомври, но удачен срок е и до ноември.

От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пазарджик вече уведомиха жителите на областта, че желаещите да се ваксинират против грип, могат да се свързват с личните лекари. По информация на Министерството на здравеопазването до днес (14 октомври) всички джипита, подали заявки за противогрипни ваксини за възрастните си пациенти, ще бъдат снабдени със съответните количества. Те са осигурени по Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г. Предназначени са за

българските гражданин на и над 65 години

Останалите трябва да си ги закупят от аптечната мрежа.

Щамовете, срещу които са насочени противогрипните ваксините през настоящия сезон са A/Victoria/2570/2019 (h1n1); A/Darwin/9/2021 (h3n2); B/Australia/1359417/2021 ( b/ Victoria lineage); B/Phuket/3073/2013 ( b/Yamagata lineage).

А от здравното министерство обръщат внимание и на разликата между настинките, сезонният грип и COVID-19. Симптомите са сходни. Ето защо, за да знаем от какво боледуваме и правилно ли е лечението ни, диагнозата не може да бъде поставена единствено въз основа на тях. Важно е при съмнение за инфекция с коронавируса SARS-CoV-2 или грип да бъде направено лабораторно изследване.

Настинката, сезонният грип и COVID-19 са причинени от различни вируси

Най-честите причинители на настинка са риновирусите, но също така и други вируси като аденовируси, парагрипни вируси и др. Сезонният грип се причинява от грипни вируси тип А и тип В, а COVID-19 – от коронавируса SARS-CoV-2.

Заразяването и при трите заболявания става по въздушно-капков път. Признаците на „обикновената настинка“ са основно запушен нос, хрема, кашлица, дращене в гърлото, отпадналост и главоболие. Също така може да се появи и лека температура. Обикновено оплакванията отшумяват в рамките на 2-5 дни.

Сезонният грип се характеризира с внезапна поява на оплаквания,

в това число висока температура, суха кашлица и болки в гърлото, много често придружени с главоболие и/или болки в мускулите и ставите, болки в очите. Усещането е за тежко боледуване и отпадналост. Най-честото усложнение е пневмонията. В редки случаи може да се стигне до възпаление на мозъка и/или на сърдечния мускул.

Най-често срещаните симптоми на COVID-19 са кашлица, болки в гърлото, болки в крайниците, обща слабост, повишена температура и главоболие. Възможни са и други признаци на заболяването като гадене, конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост, загуба на обоняние. Инфекцията може да протече безсимптомно, но също така може да засегне белите дробове и други системи. Възможни са различни усложнения и тежки възпалителни реакции.

Дългосрочните последици за здравето могат да се проявят седмици и дори месеци след COVID-19

Особено уязвими при заразяване както със сезонния грип, така и с коронавируса са възрастните хора и лицата с хронични заболявания. При тях рискът от тежко боледуване е значително по-висок и по тази причина е важно да се защитят, ваксинирайки се срещу сезонен грип и COVID-19.

Ваксините срещу грип и срещу COVID-19 могат да бъдат приложени едновременно, като не се поставят в една и съща ръка.

За първична ваксинация срещу COVID-19 в страната се прилагат оригиналните иРНК ваксини Comirnaty и Spikevax и векторната ваксина JCOVDEN. Като бустерни дози се прилагат единствено адаптираните иРНК ваксини Comirnaty Original/Omicron BA.1; Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1; Comirnaty Original/Omicron BA.4-5. Бустерна доза с адаптирана иРНК ваксина могат да получат всички желаещи да се имунизират граждани, навършили 12 г. със завършен ваксинационен курс или с поставена бустерна доза с оригинална иРНК ваксина (първи или втори бустер) преди повече от 3 месеца.

Ваксините и срещу COVID-19, и срещу сезонния грип предпазват от тежко боледуване, последващи усложнения за здравето и летален край.

Лидия КАДИЙСКА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички