Други

И наши представители взеха участие в международната конференция „Лекарска грешка и правила за добра медицинска практика“

  17.10.2022 13:21             
И наши представители взеха участие в международната конференция „Лекарска грешка и правила за добра медицинска практика“

САНДАНСКИ. Председателят на Районната колегия на Българския лекарски съюз (РК на БЛС) д-р Васил Попов, зам.председателят д-р Валери Ганев и изпълнителният директор на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов представиха лекарската колегия в нашата област на международната конференция „Лекарска грешка и правила за добра медицинска практика“, която се проведе вд Сандански. Форумът се организира от Столичната колегия на БЛС и БЛС. Конференцията събра на едно място председателите на съсловните организации на Гърция, Сърбия, представители на Турция, председатели на Регионални лекарски и етични комисии, болнични директори.

Вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри конференцията и поздрави участниците, заяви, че обществото говори за лекарските грешки от гледната точна на пациентите и сякаш забравя как лекарите и лечебните заведения преживяват това. Тя обърна внимание на липсата на регистър на така наречените „лекарски грешки“ и дилемата лекарите - спасители или лекарите - жертви.

"Трябва да търсим причините за лекарските грешки. Затова са необходими правила за добра медицинска и клинична практика. Те ще ни дадат възможност да оценяваме кога един случай е неблагоприятен и кога става дума за лекарска грешка, каза председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров в приветствието си към участниците в конференцията.

„Темата на конференцията е изключително актуална за целия Лекарски съюз. Искам да отбележа, че не пациентски организации, а самите ние като лекари правим подобен форум по проблема. Искаме нашата професия да е на висота и да сме съпричастни към пациентите“, подчерта д-р Васил Попов. Той отбеляза, че това е вторият форум по темата, организиран от колегията. За първи път на едно място се събраха ръководители на големите болници в страната, ръководствата на регионалните колегии, на БЛС и ръководството на Министерството на здравеопазването.

Участниците в конференцията призоваха за промени в Закона за съсловните организации, с които да се утвърдят правилата за добра медицинска практика и да се овластят етичните комисии към лекарските колегии.

Трябва да се дадат права на етичните комисии. В момента БЛС само контролира, етичните комисии разглеждат случаите, но не могат да санкционират, да регулират механизмите. Когато ние самите се критикуваме и за пациентите ще бъде по-добре, подкрепи тезата министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Проф. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА, предложи болниците да разполагат с бюджети за покриване на разходите при неблагоприятен изход.

В конференцията участваха и представители на сродни съсловни организации от Турция, Гърция и Сърбия. Учредена бе Балканска медицинска лига. Форматът ще заседава ежегодно, а домакинството ще бъде на ротационен принцип. Целта на инициативата е да се обменят кадри, да се провеждат специализации на млади лекари в балканските страни, да се споделят добри практики.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички