Четвъртък, 19 Яну 2023
 
Крими

Бивш зам.-кмет ще отговаря за аферата “Еко-Титан“

  27.10.2022 07:30             
Бивш зам.-кмет ще отговаря за аферата “Еко-Титан“

Обвинението срещу Георги Янчев е за разхищение на близо 1,5 милиона лева

ВЕЛИНГРАД. Бившият зам.-кмет Георги Янчев е привлечен като обвиняем за аферата „Еко-Титан” в спа столицата. Прокуратурата е изчислила, че заради негови подписи на фактури е нанесъл щети на Община Велинград за близо 1,5 милиона лева. Друг е въпросът дали Янчев е истинският виновник за източването на общината по времето на кметуването на Иван Лебанов. Неслучайно велинградчани прекръстиха софийската фирма на „Еко-Лебан”, а от „титаните” пропищяха и други 10 общини. „Знаме” пръв навремето огласи проблема със схемата с течовете, които са били в няколко направления - сметопочистване, минерална вода, курортни такси, общинска земя. Тогава прокуратурата не ни отговори на въпроса

защо не е “захапала” бившия кмет и легендарен „бял” олимпиец

след като предпоставките за осветяването на това точене са били налице още преди един мандат време. Далеч преди фирмата да заяви претенции за 8,6 милиона лева и общината да започне да ги оспорва в съда, имаше достатъчно широка основа за самосезиране. Намери я прокурорът от Велинградската районна прокуратура Асен Василев. През 2011-а той е образувал няколко преписки за източването на пари от общината от “Еко-Титан”. И е установил, че на година под формата на анекси изтичат между милион и половина и два. При положение, че основният договор е подписан за 1 409 910 лева годишно, а допреди идването на “Еко-Титан” общинското дружество “Стройком” вършело работа за около 700 хиляди лева годишно.

Сега обаче на пангара е сложен

човекът, който е слагал подписа си на предоставяните фактури за смето-сметкоизточването

И всъщност това е отговорът на прокуратурата. Пък и по закон отговорността е персонална, а за да се докаже престъпление, трябва да има и съставомерност на деянието… Така още на 18 юни 2021 г. Националната следствена служба издава постановление за привличане на обвиняем спрямо председателя на БСП във Велинград и зам.-директор на елитно училище Георги Янчев. Намерени са достатъчно данни за извършено престъпление по материалите от предварителната проверка на Окръжната прокуратура в Пазарджик – като зам.-кмет умишлено не е положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на повереното му имущество като не е извършил необходимия контрол за документално обосноваване на дейност – престъпление по чл. 219, ал. 3 по НК, предвиждащ от 2 до 8 години затвор.

Подписаните от Янчев фактури

са от периода 1 февруари 2013 г. – 23 май 2014 г. и са 72 на брой, чиито суми са били удържани от частен съдебен изпълнител впоследствие – от края на 2013-а до края на август 2016-а. Други 9 фактури пък веднага са били изплатени на „Еко-Титан”. От всичко това е последвала щета за Община Велинград в размер на 1 397 330,87 лева. По друг пункт Янчев е обвинен в същото престъпление за периода 18 юни 2014 г. - 8 януари 2018 г., когато по 4 фактури от юни 2014-а са удържани 81 618,01 лева от общинската сметка за фиктивни дейности.

- Това са стари неща и са изсмукани от пръстите.

Не съм извършил престъпление и най-малко аз съм човекът, който трябва да носи отговорност

Ако производството не бъде прекратено и обвинението – свалено, истината ще се докаже в съда – заяви пред „Знаме” Георги Янчев.

Цялата статия четете само в книжния брой на областния вестник.

Върбан ВИЧЕВ

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички