Регионът

Връчиха Дриновската стипендия

  20.10.2022 17:48             
Връчиха Дриновската стипендия

184-та годишнина от рождението на първия български професор историк и основоположник на БАН бе отбелязана тържествено

ПАНАГЮРИЩЕ. Днес, 20 октомври, се навършват 184 години от рождението на бележития панагюрец проф. Марин Дринов – личност, която оставя отпечатъка си в родното просвещение и в похода на българския народ към самоусъвършенстване в името на Родината. Марин Дринов е първият български професор историк и основоположник на Българската академия на науките.

Честването на 184-та годишнина от рождението на просветителя започна в къщата-музей „Проф. Марин Дринов“, където на тържествена церемония бе връчена Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“. Стипендията е учредена от Община Панагюрище и „Асарел-Медет” АД и е за студенти от общината, които се обучават във висше учебно заведение в чужбина. Тя се отпуска ежегодно – за периода на учебната година. Размерът на годишната стипендия е 2000 евро, които се осигуряват от „Асарел-Медет” АД, чрез сключване на дарителски договор с Община Панагюрище.

Галина Матанова, заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ на община Панагюрище, поздрави директора на ОУ „Проф. Марин Дринов“, учителите, учениците и родителите с патронния празник на училището и отправи приветствие към всички:

„… Днес е пореден повод, приютени тук – в Дриновата къща, всички да въздигнем духа си с осъзнатост за големия смисъл на просвещението, на дарителството и на това, което е безценно за човешкия живот – да раздаваш и с вдъхновение да чертаеш светла диря…“
Прокуристът на „Асарел Медет“ АД Галя Костова обяви носителя на Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“ за учебната 2022/2023 година – Яна Маринова Кушлова – студентка (бакалавър) в Лондонски университет Роял Холуей – Великобритания, специалност „Физика“.

Стипендията бе връчена на майката на стипендиантката Мария Кушлова. Носителката на Дриновската стипендия – Яна Кушлова, изрази своята благодарност към Община Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД в благодарствено писмо:

„… Изказвам искрената си благодарност към „Асарел Медет“ АД и Община Панагюрище за спечелването на Поименната студентска стипендия, благодаря им за това, че оцениха достойнствата ми. Винаги съм била горда, че съм от Панагюрище и вярвам, че нося борбения и находчив ум на нашите предци. За мен е чест да съм носител на стипендията на името на Марин Дринов. Благодаря за това признание,  Панагюрище, което ще защитавам с чест и ще продължавам да се стремя към по-високи върхове!“

Тържественото честване на 184-та годишнина от рождението на проф. Марин Дринов продължи в градския парк с празнична програма на учители и ученици от ОУ „Проф. Марин Дринов“.

В знак на признателност към делото на паметния панагюрец бяха поднесени венци и цветя на бюст-паметника му. По традиция, цветя бяха поднесени и на бюст-паметника на съмишленика на проф. Марин Дринов – Нешо Бончев.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички