Регионът

Задават се Дните на културно-историческото наследство в община Батак

  26.10.2022 11:18             
Задават се Дните на културно-историческото наследство в община Батак

За XVII поредна година Исторически музей- Батак организира и провежда ДНИ НА КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО В ОБЩИНА БАТАК (31 октомври - 04 ноември). Мястото е във фоайето на Исторически музей-Батак и Шарова къща, а началото на събитията е от 17:00 часа. самите събития са посветени на следните светли дати и бележити годишнини:

1 ноември- Ден на народните будители

190 години от рождението на Драган Василев Манчов - баташки книжовник, книгоиздател, учител, будител

110 години от съграждането на храм Успение Богородично- гр. Батак

125 години  от създаването на Читалище-4-ти май-Батак

146 години от Априлското въстание

300 години от рождението на Паисий Хилендарски

На 31 октомври ще бъде представена музейна книга. Преди близо шестдесет години Исторически музей-Батак получава ценно дарение- икони и други църковни принадлежности. Дълги години тези реликви стояха грижливо прибрани и непроучени във фондохранилищата на музея. Малката сбирка е предизвикателство за изследователя, защото хвърля светлина, макар и оскъдна, към църковното изкуство не само на града, но и на региона. През 2021г. проф. Иванка Гергова започна изследване на колекцията. Проф. Гергова е член-кореспондент на БАН, професор в института за изследване на изкуствата. Научните й интереси са свързани с православното изкуство в България и на Балканите, както и с културните взаимодействия. Изследва църковна живопис, дърворезба, графика, украсата на късната ръкописна книга, отделни паметници и майстори, култовете на българските светци. Автор е на 8 монографии, съавтор в 8 колективни монографии, корпуси и каталози, както и на десетки студии и статии. Участва в множество колективни научни проекти, както български, така и международни.

Книгата „Колекция християнско изкуство в Историческия музей- Батак“ проучва подробно културните ценности, разкрива детайли от църковното минало на града, говори за духовните стремежи на жителите му, за техните връзки, които се разпростират от границата между Епир и Македония, Света гора, непосредствените околности като Неврокоп, Банско, Татар Пазарджик, до Русия.

Очаква ни вълнуваща среща с автора на книгата- проф. Иванка Гергова.

На 3 ноември в Шарова къща е откриването на изложбата „Занаятите в живота на батачани“ и награждаване на победителите в конкурса "Моята баташка кукла", за което "Знаме" писа.

Компетентно жури от Исторически музей-Батак ще определи победителите. Наградените кукли ще бъдат включени, временно, в изложбата „Занаятите в живота на батачани”, в рамките на Дни на културно- историческото наследство в община Батак 2022.

Българските занаяти водят началото си от дълбока древност. С развитието на общественото разделение на труда  преминават през различни етапи. Проучването на занаятите в Батак през ХІХ век ни среща с много наши самоуки талантливи майстори със златни ръце. 

В края на XIX и първата половина на ХХ в. 90 % от населението на Батак се занимава  с дърводобив, дървообработване и търговия с дървен материал. Според наличните писмени сведения и събраният етнографски материал в музея, можем да  групираме занаятите в Батак по следния начин:

             -традиционни занаяти, свързани с основния поминък на населението

            - домашни занаяти

             -нови занаяти, свързани с потребностите на бита и творческите културни потребности на хората в Батак

Чрез текстове, богат снимков материал и интересни движими културни ценности представяме развитието на абаджийство, бояджийство, дограмаджийство, дърводелство, кринарство, коларство, бъчварство, ковачество, тюфекчийство, сахатчийство, налбантство, ножарство, медникарство, обработката на лен и вълна, предене и тъкане в Батак. Посетителите на изложбата могат да разгледат голяма част от часовникарските инструментите на Георги Цурев- тюфекчията, звънци за едър рогат добитък, предмети за бита от дърво, медни съдове, както и баташката носия, изработвана от сръчните ръце на батачанката.

На 4 ноември е Родолюбиво състезание „Аз обичам Батак“, което празнува своя седми рожден ден.

"Стартирахме през 2014 година само с ученици от ОУ „Отец Паисий“-Батак. Следващите години в отборите включихме и по-големи участници, за да покажем връзката на поколенията и любовта на „мало и голямо“ към род и родина; желанието им да знаят и помнят Батак, с неговата славна история и богата душевност, съхранена в бита, говора, празниците и традициите на предците ни. Над 65 участника, на възраст от 9 до 79 години, в пет кръга отговаряха на стотици интересни въпроси от историята, етнографията, бита и поминъка на батачани. В игрите състезателите демонстрираха дух за победа. Тук откриваха връзката си с предците, вкусваха и разпознаваха вкусни баташки ястия, грижливо приготвяни от музейния екип. Пяха и танцуваха, забавлявайки се научаваха още от колоритния баташки говор. Имаше и смях и радост от победата и сълзи от загубилите битката в часа по родолюбие. "Благодарим на всички участниците до момента и на многобройната публика, на нашите приятели, доброволци и на колегите от музея! Благодарим на капитаните на отборите -сем. Цеца и Трендафил Горанови, за вашата отзивчивост, съпричастност и любов, с която придавате особен облик на състезанието! И не на последно място благодарим на dj Илко Костов за приятната атмосфера, която създава! Ангел, неговият син, от малък запечатва за историята с камерата си всички прекрасни моменти. Благодарим ви! Желаем успех и на тазгодишните участници! Пожелавам на всички да са здрави, да пазят корена на родолюбието и да не спират да се гордеят с родния Батак!", казва директорът на музея Теодора Пейчинова и добавя: "Скъпи жители и гости на Батак, очакваме ви!"

(Зн)

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички