Други

Община Пещера организира безплатен транспорт за погребението на проф. Кавлаков

  04.11.2022 09:53             
Община Пещера организира безплатен транспорт за погребението на проф. Кавлаков

Община Пещера съобщава, че организира безплатен транспорт с автобус на желаещите да се поклонят пред тленните останки на проф. Петър Кавлаков, един от доайените на Факултета по дентална медицина в Пловдив. Траурната церемония ще се извърши в 12:00 ч. на Централния гробищен парк в града под тепетата на 6 ноември /неделя/.

Автобусът ще потегли от паркинга на "Железния град" в 10:30 часа в неделния ден.

Можете да заявите желанието си до 17:00 ч. в петък на тел. 0350 6 22 01.

Проф. Кавлаков е сред най-изявените специалисти е в областта на оралната и лицево-челюстната хирургия и на пародонтология.

Роден е в Пещера през 1937 г., Завършва средно образование в родния си град, а висшето - в Стоматологичния факултет в София. През 1967 г. придобива специалност по хирургична стоматология. През 1972 г. е избран за асистент в Катедрата по хирургична стоматология и лицево-челюстна хирургия (ЛЧХ) към новосформирания Факултет по стоматология на ВМИ – Пловдив.

Минава успешно всички етапи на преподавателската и научната кариера, като през 1973 г. е избран за старши асистент, а през 1975 г. - за главен асистент. През 1982 г. придобива научната степен „Кандидат на медицинските науки“, а от 1983 г. е избран за редовен доцент към Катедрата по хирургична стоматология и ЛЧХ.

От 1988 до 1989 г. е декан на Стоматологичен факултет – Пловдив, а от 1989 до 1992 г. и от 1995 до 1999 г. е ръководител на Катедрата по хирургична стоматология и ЛЧХ, преименувана по-късно на Катедра по Орална и ЛЧХ. През 2001 г. е избран за професор към същата катедра и работи в нея до 2002 г.

Същата година е назначен в новосформираната Катедра по пародонтология и ЗОЛ и изпълнява длъжността ръководител на Катедрата до октомври 2004 г.. Работата си в същата катедра продължава до 2006 г.

Много са професионалните признания и награди, които проф. Кавлаков е получил през дългия си професионален път. Той има признати рационализации, голям брой научни публикации у нас и в чужбина, както и оригинални методи и приноси в травматологията, възпалителните и туморни заболявания в областта на оралната и ЛЧХ.

Проф. Кавлаков е автор и съавтор на множество помагала, ръководства и учебници, които се използват в обучението на студенти, докторанти, специализанти и специалисти в областта на оралната и ЛЧХ.

Като лекар и ръководител на катедрата, декан и помощник- ректор проф. Кавлаков полага максимални усилия за създаването и изграждането на Стоматологичния факултет, за организацията на учебния процес, за написването и отпечатването на учебни помагала, организирането на научноизследователската дейност.

Наред с професионалните си успехи като лечител и учител проф. Кавлаков ще остане в историята на Факултета и на Медицински университет – Пловдив с творчеството и таланта си да изразява с думи своето верую. Издадените от него стихосбирки разкриват богатата му душевност и морална чистота.

Проф. Кавлаков ще продължи да живее в сърцата на своите колеги и студенти като изключителен професионалист и добър човек, отдаден на професията си и посветен на хората, написаха от Академичното ръководство на Медицински университет – Пловдив.

По повод кончината на проф. Кавлаков, кметът на община Пещера Йордан Младенов пък публикува своя жалейка във Фейсбук със следното съдържание:

"С дълбоко прискърбие искам да оповестя, че днес Пещера, областта и страната загубиха един достоен за уважение човек. Почина проф. д-р Петър Кавлаков. Макар, че работеше и живееше в Пловдив, проф. Кавлаков не забрави своя роден край. Не пропускаше да го навести, да се запознае с новостите тук, да се срещне с хора, които имат нужда от помощ, да поседне на блага приказка с приятели.

На проф. Кавлаков не беше присъщо високомерието, лицемерието и пошлостта. В книгите си, той ни завеща спомени за детството, юношеството, младежките си копнежи и любови, надеждите си за светло и добро бъдеще за своите съграждани, близки и приятели.

Аз ще запомня Професора като мил човек, поет, общественик, силно харизматична личност. Истински жив, забавен и сърдечен с всеки. Човек, който се интересуваше от всичко. Отиде си един мъдрец на нашето общество! Един благодетелен и земен човек ще продължи своя път към звездите! Ще го търсим, ще го викаме, ще го чакаме…

Поклон Професоре!"

Проф. Кавлаков е Почетен гражданин на Пещера и Батак, в знак на почит за достиженията си и за активното си участие в обществения живот

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички