Понеделник, 06 Фев 2023
 
Регионът

В Ракитово: ВУИ и читалище “Будилник 1898“ се поклониха на будителите

  07.11.2022 07:25             
В Ракитово: ВУИ и читалище “Будилник 1898“ се поклониха на будителите

 

Времето е преплело историята на ВУИ „Ангел Узунов“ – Ракитово и последните десетилетия от историята на Образцово народно читалище „Будилник 1898“ – Ракитово. Сигурно защото едни от главните действащи лица в двете институции са едни и същи: Ангел Узунов и Милош Зяпков. Самодейци, сценаристи и режисьори в читалището и в същото време учители в училището.

Ангел Узунов е роден през 1928 г. в Деня на Будителите - 1 ноември. Съдбата сякаш от люлката го е орисала да бъде Будител. И той не й изневерява – става учител, писател, драматург. През целия си живот е учител и директор на училището за трудни деца в Ракитово, което от 1999 г. носи неговото име. Книгите му „Живот без междучасия“ и „Саморасляци, деца наши“ се оценяват като принос към социалната педагогика и вече десетилетия се изучават от студентите по педагогика в българските университети. Пиесата му „Нишан“ допринася за опазване на традициите в Западните Родопи и специфичния древен ракитовски диалект.

Милош Зяпков е учител, поет, писател, сатирик. Целият му трудов път минава в училището за трудни деца в Ракитово. Той учи тях и те вдъхновяват него. С изострено чувство за свобода и справедливост, с душа като оголен нерв, Милош възпява чрез поезията си и боде до болка чрез сатирата си. Превръща се в един от емблематичните български поети от втората половина на ХХ век. На негово име през 2008 г. е учредена Национална литературна награда.

Днес, в тези трудни и разделни дни, Ангел Узунов и Милош Зяпков са пример за съвременни ракитовски и български будители. На малко импровизирано тържество на 31 октомври 2022 г., организирано в тенис залата във ВУИ – Ракитово, децата от училището са подготвили рецитал по стихове от химна на Българската просвета и култура. Участват учениците: Стефан Калчев – VIII кл., Иван Тодоров – VII кл., Румен Тодорков - VIII кл., Любчо Илиев – XI кл. Водещи са социалният работник Гергана Чолакова (г-жа Гери) и Велизар Цанков – Х кл.

Гостите от читалище „Будилник 1898“, г-жа Мария Гергененова – секретар на читалището и г-жа Анна Кантарева-Митева – библиотекар, са подготвили презентация за народните будители от Ракитово. Оживяват образите на поп Илия Попатанасов Топорчев – първият учител в килийното училище в Ракитово и Баба Неделя Петкова – първата учителка в девическото училище в Ракитово. Сред първите будители са Иван Клинчаров – основател на ракитовското читалище, Тодор Тупаров – един от първите учители, Тодор Пелев – ръководител на театралния състав, Ангел Узунов, Милош Зяпков.

Гжа Мария Гергененова чете пред децата откъс от книгата на Ангел Узунов „Саморасляци, деца наши“. Децата научават какво означава „саморасляк“. И също като ученикът Милчо от времето на Узунов съпреживяват мисълта, че са саморасляци, изоставени от семейство и близки, борещи се сами, с помощта на учителите и училището с трудностите на живота.

Г-жа Анна Кантарева-Митева прочита разказа на Милош Зяпков „По пътя“. Някъде в планината със стар автобус пътуват младежи и възрастни. Възрастните критикуват младите за държането им, за безотговорността им. Но когато автобусът се поврежда и рискуват да замръзнат в гората младежите намират изход и всички са спасени. Така старите разбират, че младежите могат да поемат отговорност в труден момент и на тях също може да се разчита. Момчетата слушат разказа с внимание и някак интуитивно се отъждествяват с младежите от автобуса. Иска им се учители и близки да им повярват, иска им се сами да си повярват.

След като гостите от читалището си заминават празникът в училището продължава. Психологът г-жа Мариана Пелева влиза в ролята на фасилитатор и провежда поредното занимание по интереси с група ученици-доброволци. Заниманието се провежда в новата зала, създадена по проект. Залата е с 14 места и е предвидена за ползване от психолога, от възпитателите, от ресурсния учител. В нея има възможност за интерактивно обучение, за прожектиране на филми и представяне на презентации.

В Деня на Будителите г-жа Пелева поставя акцент върху социалната чувствителност и екипната работа. Децата, разделени на две подгрупи, трябва да се вживеят в ролята на лекари, които имат нелеката задача да направят избор. Имат едно сърце и двадесет минути, за да решат на кого да го присадят измежду седем чакащи за трансплантация: професор-неврохирург, талантливо дете – ромче, баща строител със седем деца, бременна проститутка, пенсиониран генерал, талантлива художничка-лесбийка или учен атомен физик. Почти единодушно и двете групи решават да спасят многодетния баща – строител. Изводите, направени от г-жа Пелева са, че децата могат да работят в екип в екстремни ситуации и че най-голямата ценност за тях е семейството. Сигурно защото повечето са от нездрави или липсващи семейства.

Денят на Будителите за ВУИ „Ангел Узунов“ – Ракитово е и патронен празник на училището. Той е един от любимите празници на децата и те го чакат с нетърпение. Тази година той ще остане в паметта им с новата зала за занимания по интереси и с незабравимото гостуване на представителите от читалище „Будилник 1898“.

Стефан КАЛЧЕВ – VIII клас

Свилен ТОПЧИЕВ - учител


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички