Пазарджик

По-ниски добиви на слънчоглед, по-ниска цена на олио – едва ли

  10.11.2022 07:18             
По-ниски добиви на слънчоглед, по-ниска цена на олио – едва ли

Динамична е цената със слънчогледа тази година – прогнозите за рекордни добиви не се сбъднаха, те дори са малко по-ниски от тези през 2021 г. Цените на маслодайната култура също още не са стигнали миналогодишните нива. Същевременно от Украйна се внасят големи количества. Дали всичко това ще понижи цената на олиото за крайните потребители в магазините, май не се наема да каже категорично никой – нито производителите, нито експертите, защото има много компоненти, които оказват влияние - цената на енергията, цената на труда и т. н. Именно тези показатели дават основание на някои в бранша да прогнозират дори увеличение на олиото. Защото общата картина в сравнение с тази преди година сега е в доста по-мрачни краски.

Очакванията бяха за рекордни добиви на слънчоглед, но се оправдаха само тези за голям внос от Украйна.

- Добивите бяха малко по-ниски от миналогодишните, може би с 20-30% . Сега прибрахме около 220-230 килограма от декар, а на места - 200 килограма, обясниха пред "Знаме" местни производители. Те не са особено доволни и от цените. - Когато жънехме слънчогледа, цената беше 1200 лева за тон, но после падна сериозно - до 1000 лева за тон. В момента има тенденция за покачване - стигна до 1130-1140 лева, после пак се върна на 1100 лева. Вероятно ще продължи да се вдига и колегите, които още не са продали прибраното, ще го търгуват по-изгодно, но нищо не се знае.

Защото най-характерното за тази година, не само при слънчогледа, но и при останалите култури, е, че цените се променят непредвидимо. Страхуваме се да правим категорични прогнози.

Миналогодишният слънчоглед беше скъп – от 1100 цената му стигна до 1700-1800 лева към края на 2021 г. и началото на 2022 г. После обаче тя се понижи. А се надявахме поне на 1200-1300 лева за тон.

- Големият внос от Украйна също си казва думата – подчертават производителите. - Не разбираме защо е нужен, тъй като ние си произвеждаме слънчоглед. А и Украйна не е в Европейския съюз. Говори се, че тяхната продукция е с много по-лошо качество, че не покрива изискванията и т. н. Но тъй или инак този внос определено влияе сериозно на нашите цени. А и на търсенето, защото тези, които го купуват от нас, очакват, че ще получат по-евтин слънчоглед от Украйна. И при пшеницата е така, в момента няма голямо търсене на пшеница.

Как вносът на слънчоглед от Украйна ще се отрази на цената на олиото за крайния? Ето какво казват по този въпрос двама водещи експерти пред национални медии.

Тодор Джиков, зам.-министър на земеделието:

- Поевтиняването на суровината се отразява на крайния продукт, но имайте предвид, че в този процес има много компоненти, като цената на енергията, цената на труда и т. н. Те бележат ръст постоянно. Така че такова поевтиняване в момента може единствено и само да компенсира увеличаването на тока и производствените разходи. Затова не мога да прогнозирам пазара и цените на продукцията.

Васил Симов, главен изпълнителен директор на Стоковите борси и тържища:

- Нямаме никакво притеснение и няма причина хората да се притесняват и презапасяват. Има поевтиняване на слънчогледовото олио в световен мащаб за 1 година.

Мина ГЕОРГИЕВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички