Регионът

Музеят в Стрелча представя изложба, посветена на д-р Стайко Стайков

  11.11.2022 09:27             
Музеят в Стрелча представя изложба, посветена на д-р Стайко Стайков

В Историческия музей в Стрелча може да се посети изложба, посветена на един от блестящите учените в младата българска държава - д-р Стайко Стайков. Той успява да положи основите на българската метеорология, климатология и сеизмология на нивото на европейската наука.

Роден на 23 октомври 1882 г. в семейството на Парашкева и Димитър Попстайкови, Стайко получава много добро образование. Добродушен, мил и търпелив – така го описват съучениците му. Едва завършил гимназия, постъпва в Централната метеорологична станция като пресметач и това предопределя неговия живот. Учи в Берлинския университет. Защитава докторат през 1914 г. Трудове му по климатология, метеорология и сеизмология, веднага се публикуват в най – авторитетните български, немски и италиански списания.

Стайко е мобилизиран през 1915 г.  по време на Първата световна война и още в началото на военните действия е убит край с. Орманли, Струмишко.

Изложбата може да бъде разгледана до 13 декември 2022 г.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички