Пазарджик

И хакерите чакат Черния петък, внимавайте!

  13.11.2022 08:38             
И хакерите чакат Черния петък, внимавайте!

Ето най-честите онлайн измами около Black Friday

Черният петък (Black Friday) отдавна не се ограничава само с последния петък на ноември, а обхваща и дните и седмиците около него. Ако сте любители на онлайн пазаруването, не е зле да знаете, че това един от най-силните периоди в годината не само за вас и търговците, но и за хакерите. Те също се възползват от многото поръчващи.

Родни експерти по киберсигурност припомнят най-често срещаните измами около Черния петък. Първата е чрез

фалшиви имейли за потвърждение на поръчка или „фишинг“ атака,

както е по-известна. Хакери може да инсталират вирус на вашия компютър или да получат ваши лични данни или детайли на дебитна карта чрез подобна атака. Това се случва, след като получите имейл, който изглежда сякаш е от много популярен онлайн магазин или бранд. Имейлът не казва за каква точно поръчка става въпрос, но съдържа връзка към уебсайт с повече подробности. Ако кликнете върху връзката, ще бъдете насочени към фалшива версия на популярния онлайн магазин, където ще ви бъдат поискани имейл и парола за влизане във вашия профил. Друг вариант е при кликване на връзката да започне сваляне на вирус на вашето устройство.

Вторият вид заплаха е

да използвате обществена и незащитена Wi-Fi мрежа

По правило никога не е препоръчително да купувате неща онлайн чрез обществен Wi-Fi, защото не можете да сте сигурни, че връзката е защитена. Ако мрежата не е защитена, има вероятност хакер да следи вашата дейност и да запише данните на вашата дебитна карта при плащане.

Последният вид измама се случва чрез

чат съобщения

Ваш познат може да ви прати текстово съобщение в WhatsApp или Messenger с връзка към онлайн разпродажба. Бъдете скептични и проверете с този човек дали наистина иска да ви го изпрати или това е автоматично генерирано съобщение, след като профилът на вашия познат е бил хакнат. Ако кликнете върху връзката, измамата много прилича на фишинг измамата описана по-рано.

„Знаме“
 

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички