Пазарджик

В РЗИ-Пазарджик: Седмици за безплатни изследвания за ХИВ/СПИН

  25.11.2022 11:48             
В РЗИ-Пазарджик: Седмици за безплатни изследвания за ХИВ/СПИН

От 28.11 до 09.12.2022 г., от 9.00 ч. до 16.00. ч. всеки желаещ може да провери безплатно и анонимно своя ХИВ-статус в лабораторията на РЗИ Пазарджик– гр. Пазарджик, ул. „Болнична“ № 17.

Инициативата на Здравната инспекция е по повод стартирането на първи етап от Националната АНТИСПИН кампания и 1 декември – Световен ден за борба с ХИВ/СПИН.

Националната АНТИСПИН кампания е инициатива, стартирала в България през

1992 г., имаща за цел да привлече вниманието на обществото към проблема СПИН и да повиши обществената осведоменост за начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално предавани инфекции.

ХИВ/СПИН - ЗНАЕМ ЛИ ДОСТАТЪЧНО?

НАЧАЛОТО

На 5 юни 1981 г. за първи път се изнася информация, за регистрирани серия от необичайни инфекции  сред  хомосексуални мъже от Лос Анжелис, Сан Франциско,  Ню Йорк и други големи американски градове. В края на годината медицинските специалисти, свързват инфекциите с общо увреждане на имунната  система, което през 1982 г. условно е наречено СПИН.

Откритието

В наши дни се знае, че СПИН се предизвиква от ВИРУС, открит през 1983 г. във Франция от професор Люк Монтание и екипът му. Професорът изолира вируса и го наименува ХИВ. През следващата 1984 г. е разработен тест за откриване на  ХИВ-антитела.

Борбата

През 1988 г. в Лондон се провежда среща на здравните министри, които се обединяват около идеята за сътрудничество в борбата със СПИН и по този повод  1 декември е обявен за световен АНТИСПИН ден. Идеята на Световния ден за борба със СПИН е да се привлече общественото внимание върху последствията от епидемията. Червената панделка е международен символ на солидарност към хората, живеещи с вируса на СПИН от 1991 г.

Проектът за червената панделка е създаден от организация в Ню Йорк, която събира

художници, имащи за задача да създадат символ на борба с болестта.

Червеният цвят на панделката символизира кръвта и опасността, а насочените надолу краища на панделката се свързват с отиващия си живот.

ХИВ

ХИВ е вирус, който атакува имунната (защитна) система на човек, така, че тя не може да осигури защита на организма срещу болести и инфекции. ХИВ (HIV – Human Immunodeficiency Virus) e вирусът, който причинява СПИН.

Научно казано ХИВ означава: Човешки Имунодефицитен Вирус.

Човешки: означава, че този вирус може да инфектира само човешки същества.

Имунодефицитен: означава, че вирусът намалява ефективността и способността на имунната система да функционира правилно. ХИВ поразява органите и клетките, които осигуряват способността на организма да се защитава срещу външни болестотворни бактерии, вируси, гъби, както и да контролира процесите, които водят до злокачествени заболявания.

Вирус: означава изключително малък по размерите си агент, който не  може да се самовъзпроизвежда. Той се възпроизвежда само, когато превзема човешките клетки.

СПИН

Синдром на придобита имунна недостатъчност

Синдром – съвкупност от физически признаци и симтоми, в основата на които е общо болестно състояние.

Придобита – възникнала след раждането, а не унаследена.

Имунна – синдромът засяга имунната система, която при нормално функциониране отблъсква болестотворните организми, бактерии, вируси.

Недостатъчност – имунната система не може успешно да се бори с инфекциите и болестите, които я атакуват.

СПИН се развива при инфектирани /заразени/ с вируса ХИВ. Инфектираните хора се наричат серопозитивни или вирусоносители.  След инфектиране с ХИВ, човек може да живее с вируса в кръвта си в продължение на години и да се чувства здрав дълго след като този вирус е попаднал в организма.

ХИВ-инфекцията е бавно развиващо се и  прогресиращо заболяване, което преминава през няколко стадия докато причини СПИН.

1.Остра ХИВ-инфекция –  това е периодът от 2 до 4 седмици след заразяването.

Появяват се неспецифични симтоми. Най-често оплакванията са подобни на настинка: висока температура, болки в гърлото, увеличени лимфни възли, обриви по кожата, отпадналост, главоболие. Продължителността на оплакванията е около две седмици, след което отшумяват.

Ако заразен се тества през този период  – тестът му ще излезе отрицателен или неопределен.

2. Сероконверсия (прозоречен период) –  период средно от 1 до 3 месеца след заразяването организмът започва да образува ХИВ антитела. Антителата са специализирани клетки и разтворими протеини, които отбраняват организма срещу вируса и целят да намалят неговото количество в кръвта. Ако в този период се направи тест за ХИВ, той ще бъде позитивен. ХИВ позитивният резултат все още не означава, че човек е болен от СПИН.

3. Безсимтомен стадий – в следващите години (8 - 10) човекът е вирусоносител - заразен, но  няма оплаквания  и се чувства  здрав. Някои хора може да имат увеличени лимфни възли. В този стадий единствения начин човек да разбере, че е заразен е да си направи тест за ХИВ.

4. СПИН – това е последният стадий на заболяването, в който имунната  система е тежко увредена. В тази фаза организмът е податлив на всякакви видове инфекции, паразити, вируси или бактерии, които обикновено не могат да предизвикат болест у здрави хора. 

ЗАРАЗЯВАНЕ С ХИВ

Заболяването се предава от човек на човек.  ХИВ се съдържа в повечето течности на инфектирания човек, но единствено в кръвта, спермата, вагиналния секрет и кърмата има достатъчно количество вируси, за да се осъществи заразяването.

Човек се заразява при пряк контакт с някоя от тези течности на човек-носител на вируса.

Основните пътища за заразяване са три:  сексуален, кръвен и вертикален.

Сексуален:

Инфекцията може да се предаде при сексуален  контакт с инфектиран партньор – мъж или жена.

Всеки сексуален контакт без предпазни средства – презерватив – излага човек на риск от заразяване.  Опасност от заразяване има при всички видове секс: вагинален, орален и анален. Най-висок риск от  заразяване с ХИВ има при анален сексуален контакт, поради лесната ранимост на лигавицата в областта  на ануса и често й разраняване.

Кръвен:

Съдържанието на ХИВ е най-високо в  кръвта в сравнение с другите телесни  течности,  следователно контакт с кръв на  заразен човек крие най-голям риск от  заразяване.

Най-често инфекцията се предава при общо  използване на игли и спринцовки.

Вертикален:

Възможно е предаване на ХИВ от бременна жена на бебето й, както по време на  бременността чрез общата кръвоносна система, така и в хода на ражданета или при кърмене.

Как не може човек да се зарази с ХИВ

Заразяване с ХИВ е възможно само при гореизброените начини.

Не може да се заразиш с ХИВ при:

* Целувка, прегръдка, галене, ръкостискане

* Кашлица, хрема

* Използване на общи прибори за хранене

* Ухапване от насекомо

ХИВ не се пренася по въздуха или чрез храна,  защото е неустойчив вирус, който не може да живее дълго извън човешкото тяло.

Предпазване от ХИВ

Единственото за момента ефикасно средство за предпазване от ХИВ е използването на презервативи при сексуални  контакти.  Желателно е да се избягват сексуалните контакти със слабо познати хора и с хора, които имат много партньори.

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички