Други

Не подценявайте дюлите - полезни са не само при кашлица

  27.11.2022 08:16             
Не подценявайте дюлите - полезни са не само при кашлица

Дюлята е интересен плод. По това време на годината можете да я видите на пазара – обикновено възрастни баби и дядовци стоят зад сергиите, където има дюли, и ако ги попитате някой купува ли все още това нещо, те ще прехапят устни и ще завъртят глави съжалително заради неуместния въпрос. Някои обожават дюлята, други изобщо не я харесват, а трети са по средата. Никой обаче не може да отрече безспорните й ползи за нашето здраве. Неслучайно я наричат витаминозна бомба, а лечебните й свойства са известни от древността и се използват широко в народната медицина, най-вече като средство за облекчаване на кашлица и стомашни болки. Всички части на дюлята – плод, листа, семена, са лечебни. Това също я прави уникална.

Говорим ли за състава й, една средно голяма дюля (около 90 грама) съдържа 52 калории; 0,07 грама мазнини; 0,3 грама протеини; 14 грама въглехидрати; 1,75 грама фибри. Богата е също така на провитамин А, витамини С, В1, В2, В6, Р, РР и други микро и макроелементи. В състава й влизат също така калий, натрий, ябълчена и лимонена киселини, немалко пектинови вещества.

Кашлица и имунна система

Стане ли дума за ползите на дюлята, няма как да пропуснем факта, че тя подобрява работата на имунната система, има антибактериални свойства и предотвратява растежа на вредните бактерии. От листата може да се приготви отвара, която помага при силна и упорита кашлица, астма, бронхит.  С отвара от семената пък може да си правите промивки при ангина.

Стомашно-чревен тракт и стомашни киселини

Дюлята защитава тънките черва и ги пази от възпаления като колит. Освен за здравето на червата, се грижи и за чревната флора, осигурявайки храна за добрите бактерии. Може да предотврати появата на стомашни язви и благоприятства лечението им.

Един от най-често срещаните храносмилателни проблеми е киселинният рефлукс (стомашни киселини), а сиропът от дюля подпомага овладяването на неприятните симптоми. Месестата част има укрепващо действие и се използва при болести на стомашно-чревния тракт, протичащи с кървене и диария. При проблеми с ушите носи облекчение. Варените плодове и сокът от тях подобряват функциите на храносмилателния тракт като цяло.

Рак
Дюлята съдържа антиоксиданти, наречени фенолни, които се борят със свободните радикали, водещи до рак.

Високо кръвно, холестерол и сърдечно-съдови заболявания

Дюлята намалява лошия LDL холестерол и увеличава добрия. Успокоява сърцебиенето. Високите нива на калий допринасят за регулиране на високото кръвно налягане. Калият предизвиква отпускане на кръвоносните съдове, което спомага за по-лесното преминаване на кръвта през тях. А това, от своя страна, понижава риска от инфаркти, инсулти и сърдечно-съдови инциденти.

Диабет и други болести

Тъй като дюлята е богата на фибри и споменатия вече калий, тя поддържа ниски нивата на кръвната захар и това я прави удачна превенция срещу диабет. Установено е, че влияе благоприятно и при общо неразположение, анемия и дори жълтеница. Спира повръщането, а семената притежават успокояващо, противовъзпалително и антисептично свойства. Поради тази причина, в медицината използват слузестата отвара от семената при отхрачване на кръв, кървене на матката, диария. Може да й се доверите и при изгаряния.

Алергии

Дюлите имат свойството да действат антиалергично. Ето защо те могат да се прилагат под формата на мехлеми и пасти, особено домашно приготвени. Ефикасни са и при екземи и бактериални кожни инфекции.

Защо е полезна за простатната жлеза, зрението, срещу стрес, при бременност и менопауза, отслабване и приложението в козметиката - четете само в книжния ни брой.

„Знаме”


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички