Понеделник, 06 Мар 2023
 
Спорт

Евромедалите на Сашо и Личо са много голям успех! - казва треньорът на ”Спартак Пазарджик” Илко Аджов

  26.11.2022 08:22             
Евромедалите на Сашо и Личо са много голям успех! - казва треньорът на ”Спартак Пазарджик” Илко Аджов

След големия успех – два бронзови медала на европейското за мъже по кикбокс в Анталия, разговаряме със старши треньора на „Спартак Пазарджик”  Илко Аджов – треньор №1 на община Пазарджик за 2021 г. Писахме на сайта, че Илия Ненов стигна полуфинал в стил  „лоукик”, кат. до 81 кг след като постигна две победи над корави съперници от Испания  и Полша, и отпадна от сърбин. Преди това и Александър Рибников-Рибата загуби по точки полуфинал срещу опитен представител на Португалия в категория до 67 кг в същия стил. Рибников, който е спортист номер едно на Община Пазарджик за 2021 година, записа две престижни победи над представители от Косово и Норвегия.

- Г-н Аджов, честито. Заради младостта ли е особено ценен този успех?

- Успехът наистина е много голям, защото европейското бе много силно. Все пак е голяма разликата между мъжете и юношите. Повече от година кикбоксът е приет в олимпийското семейство и това са квалификации за европейски игри, които са част от квалификациите в някои от стиловете за олимпийските игри. Участваха 39 държави, а категориите бяха между 12-20 човека във всяка. Имаше много бивши и настоящи световни и европейски шампиони, повечето от тях са професионалисти и имат високи отличия на профи ринга. Това, което нашите момчета направиха, е много голямо постижение. Сашо е само на 19 години, Илия е на 22. Нямат почти никакъв опит навън. Сашо стана трети на европейско за юноши миналата година, но не искаха да го вземат в мъжкия състав, защото е много млад. Федерацията пое разходите на определен брой състезатели, защото са много категории.

- Спонсори намерихте ли?

- Много трудно. Но в крайна сметка успяхме - с приятели. Ники Калоянов е бизнесмен, човекът даде пари. Други двама мои приятели-бизнесмени също помогнаха, както и Величка Цее и съпругът й Михаил Цее, който е германец и е един от собствениците на Rowe motor oil в Германия (тази фирма ни спонсорират галите, които правим всяка година). Те са собственици на винарска изба в Карабунар и искат да помогнат на Сашо и Личо и догодина - да ги пратим за 1 месец на лагер в Германия за обучение в местни школи с професионални бойци.

- Как протече подготовката за Анталия?

- Не им беше достатъчна, защото имаше много състезания, а трябваха известни паузи за възстановяване. Нямахме това време. Отделно, за да преминат от К1 на „лоукик”, също трябва време. Сашко тренира и тук, и в София – той вече е лектор в Спортното училище -  започна да учи в НСА на индивидуален план. В София направи няколко тренировки с Илия Спасов – бившият еврошампион за професионалисти от Пазарджик, с който сме приятели от деца. Тренира двуразово, докато при Илия бе малко по-трудно, защото работи. А и е висок 1,98 см и трудно намирахме спаринг партньори. Правихме няколко обигравания в София, но бе трудно.

- Сега сигурно ще има заслужена почивка?

- Тази събота (днес, б.р) Сашо и Личо имат два професионални мача от веригата Pro Fight– играят в Дупница. Европейското им беше нещо като спаринг (смее се, б.р.). Илия ще играе за пояса на Pro Fight на 79 кг в стил К1 срещу Костадин Стойков от „Бултрас Файтклуб”-Пловдив, също републикански шампион. Сашо ще играе с Мелих Мюмюн от „Десант”-Добрич, също много добър състезател – двамата са си разменили по една победа и интригата ще е налице. Ще се получи сериозна битка.

Дочо ЧАНЕВ

Със съкращения - цялото интервю четете в книжния брой на "Знаме".

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички