Спорт

Световният шампион Стефан Ленгаров: Разривът с федерацията само ни амбицира!

  17.12.2022 08:31             
Световният шампион Стефан Ленгаров: Разривът с федерацията само ни амбицира!

Световен шампион до световен шампион. Такава беше обстановката на първия международен турнир по канадска борба WINBET Оpen, който се проведе на 3 декември 2022 г. в Благоевград. Световният шампион Йордан Цонев спечели титлата в абсолютната категория, а негови подгласници станаха класиралият се на второ място Пламен Димитров (световен шампион до 85 кг) и Стефан Ленгаров (световен шампион до 90 кг). Разговаряме със земляка ни Ленгаров, който е от беловското село Мененкьово  Първият турнир по канадска борба WINBET Open бе организиран под егидата на Българската армрестлинг федерация и със стратегическото партньорство на WINBET и Община Благоевград и се проведе при огромен зрителски интерес. В състезанието взеха участие близо 200 състезатели от седем държави, а наградният фонд на турнира от 11 600 лв. бе рекорден за България. Сред участниците бяха общо четирима действащи световни шампиони, а схватките обхванаха всички категории и възрастови групи при мъжете и жените и продължиха след полунощ. Гости на турнира бяха легендата на канадската борба, четирикратният световен и петкратен европейски шампион Цветан Гашевски и рекордьорът на Гинес за най-много набирания с една ръка Георги Гайдарджиев.

Българската армрестлинг федерация бе създадена като алтернатива на досегашната Федерация по канадска борба, която е дадена на прокуратурата за разхищения и злоупотреби. Заради конфликта поискалите свикване на общо събрание 13 клуба бяха изключени, а на „кораба” останаха 7-8…

- Стефане, ти беше на плаката на това силно състезание, спечели титли… Как го видя отвътре?

- Спечелих две първи места – на 100 кг лява и дясна, което е моята категория за момента. Понеже бях 92 кг и не ми се сваляше на 90. Второто на дясна ръка и третото място на лява ръка спечелих в абсолютна категория. С Пламен Димитров имаме закачка – разменяме си победите на лява и на дясна през годините. С Йордан Цонев, който стана абсолютен шампион на състезанието – с него преди имахме повече допирни точки на лявата ръка, но в момента е качил десетина килограма и беше наистина безапелационен.

- Това състезание беше по-специално и първо по рода си…

- Наистина беше много силно, защото имаше около 200 души участници, с доста сериозни имена. Световни шампиони – от Грузия имаше двама световни шампиони, много добри – Марко Челидзе и още едно момче, на 80 и на 90 кг, като единият стана пръв, а другият втори след Пламен Димитров.

- Този конфликт с федерацията в момента – има ли изгледи да се нормализират нещата?

- Времето ще покаже. Ние по принцип сме отворени за диалог, но не срещаме разбиране и нагласа за това от другата страна. Затова и сме си направили наша организация и се опитваме да правим състезания и да събираме най-добрите.

- Получава ви се. Сега най-добрите дойдоха в Благоевград.

- Да, това състезание го доказа.

- Виждаш ли възраждане на интереса към канадската борба днес?

- Да. Знаеш и в Пазарджик имаше турнир през лятото, организиран от вашата община. Беше много добро състезание, въпреки че беше в отпускарския сезон. След тези конфликти в нашия спорт много хора, които бяха останали встрани, защото са на години или поради друга причина, сега се активизираха и започнаха активно да се готвят и да се състезават. Конфликта ги амбицира, амбицира и нас. А това е полезно и добро за канадската борба.

- Видях интересни снимки на Фейсбук-профила ти. С египетски пирамиди и Червено море, а се тагваш от яз. Стефаново и парка за танцуващи мечки в Белица.

- Хахаха… Ходихме с един приятел в Египет, малко да сменя обстановката покрай проблемите с федерацията тук.

- Сега за празниците ще пазиш ли диета?

- Ами аз по принцип винаги съм се борил на 80 и на 85 кг. Сега на 90 не успях да сваля. Но на последното световно, на което бях – в Букурещ през декември 2021 г., тогава пак бях 92-93 килограма и играх на 100, щото нямаше свободно място да свалям на 90. И се получиха нещата (Бел. ред. това бе поредната световна титла на земляка ни – първата му е от далечната 2012 г.). Тогава играх с Йордан Цонев финал на лявата ръка. И си казах, че няма смисъл да свалям. А после станаха станат скандалите. Диети няма да правя, както дойде. Зависи как ще се чувствам по-добре. Но със сигурност ще се прибера в Мененкьово. Аз си идвам често.

Дочо ЧАНЕВ

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички