Понеделник, 20 Мар 2023
 
Регионът

Читалищен семинар се превърна в пътуване от мъдростта на миналото до предизвикателствата на съвремието

  16.12.2022 16:46             
Читалищен семинар се превърна в пътуване от мъдростта на миналото до предизвикателствата на съвремието

На 14 и 15 декември в Ракитово и Цигов чарк се проведе двудневен семинар за работещите в читалищата в област Пазарджик, организиран от Регионалния читалищен център, в партньорство с НЧ “Будилник -1898 г.“ в родопското градче, на тема: “Дух и традиции в читалищата, с предизвикателствата на времето“. Участие взеха председатели и секретари от Пазарджишка читалищна колегия; гости от Пловдив и Исторически музей - Перущица; кметове на населени места; специалисти от Общинска администрация Ракитово и заместник кметът на общината Виляна Колчева.

Темата на форума, като провокирана от проведените през 2022 г. национални инициативи на Министерство на културата за опазване на нематериалното богатство на страната, със широкото участие на читалищата - предизвика жив интерес. Разглеждането й позволи споделяне на опит; поставяне на въпроси; дефиниране на проблеми; раждане на идеи за възможни решения, партньорства и координиране на усилия в съхраняването на културната и историческа памет на регионите и страната. На база анализ на провеждането на Областния етап за подбор на читалищни колективи за представяне в XII Национален събор на българското народно творчество “Копривщица 2022“, както и на селекцията за номинация от област Пазарджик по Системата “Живи човешки съкровища – България 2022“.

Провеждането на форума на тези дати, беше вдъхновено от идващите Рождественски дни. А конкретен повод за това, стана съвсем наскоро приключилият национален етап за избор на елемент за вписване в Регистъра на нематериалното културно наследство на България, където достойно се представи НЧ “Пробуда-1919“ гр. Костандово с проекта си “Ръчно тъкачество на килими“. И само два дни преди семинара читалищният секретар Пламен Киселов се завърна с грамота от Министерство на културата за участие в Системата “Живи човешки съкровища – 2022“.

Обучителното събитие срещна съмишленици и различни специалисти от сферата на нематериалното наследство, писатели, фолклорни изпълнители, културни мениджъри. Нели Дакова, уредник в Исторически музей Перущица, направи вълнуващо тематично представяне на практиките на институцията и ретроспекция на предаването на традициите чрез фолклора – от древността, до наши дни. С акцент Коледа. Авторът на книги Стоян Влахов „илюстрира“ експозето с четене на откъси от своите творби. Получи се емоционална и мисловна свързаност в залата.

В художествената програма /като поздрав и онагледяване/ участие взеха Мария Гевечева, индивидуален изпълнител - народно пеене и ученик на Никола Янев-Чоли, Танцов клуб за народни танци “Силивряк“, с ръководител Светлана Стоева и формациите при НЧ “Будилник-1898 г.“ – Вокално-инструментален състав, Естраден дует и Естрадно-сатиричен колектив.

Двудневният форум премина като вълнуващо културно-историческото приключение в едно интригуващото пътуване от мъдростта на миналото – до предизвикателствата на съвремието. Със съзнаването на отговорността за опазване на българското духовно богатство, в сътрудничество между институциите и чрез популяризиране, достигащо до различните публики.

Споделиха се идеи за продължаване на традиционните дейности, за иновативни практики, за укрепване на създадените партньорства, за конкретни проекти – развитие, което ще проследяваме като резултати. Дойде оптимизъм от усещането за заедност.

“Около светлината на Коледните дни“ беше вдъхновено! Организатори и участници в семинара се разделиха с добри пожелания и светли надежди за идващата 2023 година! Имаше и подаръци, и време за тържество.

Инж. Радка ЕНЧЕВА - КОЧЕВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички