Пазарджик

Като дете-гений определят Сава неговите преподаватели

  20.12.2022 08:39             
Като дете-гений определят Сава неговите преподаватели

Най-младият българин в MENSA преминава на индивидуална форма на обучение

ПАЗАРДЖИК. В училище “Проф. Иван Батаклиев“ учи най-младият българин, заслужил членство в MENSA - най-старата и най-масовата международна организация на хора с висок коефициент на интелигентност. Както писхаме на сайта, става дума за 9-годишния Сава Троански от 3Б клас, за който това далеч не е единственото постижение.

Момчето има повече от 50 златни медала по математика и наука, спечелени на български и международни състезания. Говори свободно руски и английски език, програмира в PYTHON. Интересува се от…..всичко. Играе с удоволствие шах и компютърни игри с приятелите си.

Никога не е посещавал частни уроци

и извънучилищни форми за допълнителна подготовка.

Намира теста на MENSA за лесен и смята, че всеки може да се справи. Тестът, който малкият Сава положи, е за възраст 10-14 години. Той с лекота показа резултат 99 персентила и получи покана за членство в клуба.   Така се нареди сред двупроцентовия мозъчен елит на планетата.

Пред „Знаме“ директорката на училището, в което Сава учи, Даниела Кемчева разкри, че от края на декември той преминава на индивидуална форма на обучение:

- В последните дни не посещава редовните учебни занятия. Ръководството на училището му осигурява допълнителна подкрепа за неговото по-нататашно развитие в областта на математическите науки. Помощта се изразява в ангажимент на изявен математик от прогимназиалния етап тук да работи допълнително със Сава. Сава е едно умно дете с

широки познания за крехката си възраст

и впечатляващо научно бъдеще, убедена е г-жа Кемчева.

Тя благодари на родителите му за решението им да се яви на теста на MENSA и за подкрепата момчето им да сбъдне мечтите си в науката и в живота.

- Радвам се, че с таланта си Сава Строански прослави училище „Проф. Иван Батаклиев“, каза още директорката.

Класната му ръководителка Недялка Методиева пък го определи като дете-гений:

- На мен се падна късметът да имам в класа си ученик с изключителна дарба и талант да се справя отлично с математиката и не само. Момчето е много специално. Отличава се със скромност, която носи с възпитание и доброта. За възрастта си умее да говори спокойно, без притеснение, да разсъждава логично и точно – качества, присъщи на по-възрастните.

Съучениците му много го обичат

Сава намира приятелите си сред други малки математици. Заедно с тях се бори за отличия в различни надпревари. Извън училище му харесва да рита топка с други деца и да се забавлява.

Има изключителен афинитет към чуждите езици. Руският и английският научава, гледайки филмчета и клипчета. Постигнатото досега е резултат от любопитството му да научава все нови неща и да обогатява представата си за света около него и то само на 9 години.

Удоволствие е за мен да продължа да работя със Сава в определени дни и часове, след като скоро минава на индивидуална форма на обучение.
MENSA обединява над 100 000 членове от повече 100 държави

Името произлиза от латинските думи за ум и кръгла маса - съответно mens и mensa. Целта на организацията са да се създаде общност, която е неполитическа и не се отличава с расова или религиозна принадлежност. Членове могат да станат хора от всички сфери на живота, чийто IQ ги поставя в горните 2% от населението.

Тестовете на MENSA са изготвени от американски психолози. За да бъде одобрен един тест, той трябва да бъде изпробван поне от 500 000 души. Тестовете непрекъснато се усложняват през над 80-годишната история на организацията. Да се яви може всеки човек, но само два пъти в живота си. Тестът се прави за време, защото бързината на мислене е един от основните показатели при измерване на интелигентността.

„Знаме“


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички