Регионът

Традиционно коледно тържество във ВУИ - Ракитово, но и не съвсем

  26.12.2022 07:38             
Традиционно коледно тържество във ВУИ - Ракитово, но и не съвсем

Във ВУИ “Ангел Узунов” - Ракитово има момчета от цялата страна. В училището деца пристигат и могат да си тръгнат по всяко време през учебната година. Това означава известно текучество на ученическия състав. В същото време идват деца от различни етнически групи, идват и деца, които понякога дълго не са посещавали училище. Обяснимо е, че много от новите момчета не знаят какво означава Коледа.

Една от задачите на Коледното тържество във Възпитателното училище е да онагледи основните български традиции по Коледа. Коледа в основата си е семеен празник. Много от децата в училището нямат семейства - идват от ЦНСТ (Център за настаняване от семеен тип). Училището за известно време става техен дом. То пресъздава моделите на поведение, стреми се да покаже нови ценности, приети в българското общество.

При подготовката на сценария социалният работник г-жа Гери включва сцена от български дом.

Родителите и децата, събрани около софрата и огнището. На софрата има 7 постни ястия, защото Бъдни вечер е последната вечер от коледните пости. Родителите са представени от г-жа Гери и г-н Атанас Гушевилов възпитател и самодеец от читалището във Велинград. Децата са Алекс Митев - XI кл., Румен Тодорков - VIII кл., Иван Атанасов - VII кл.

Не са забравени и коледарите. Те са част от хилядолетна българска традиция, която чрез наричане привлича положителна енергия за къщата, за кошарите, за семейството. Както е казано в библията: “В началото бе словото …". Коледарите са с чисти сърца. Те благославят и чрез своя благослов отправят молитва към раждащият се Бог за здраве и берекет. Коледарите тази година са водени от Величко Цветанов - VI кл. Заедно с Величко коледари са: Иван Тодоров - VII кл., Петър Стоянов - IX кл., Райко Рамадан - XI кл. и Владимир Иванов - V кл. Те всички, без Иван, за първи път излизат пред публика. Справят се чудесно. Тяхната искреност е гаранция, че този дом - интерната в Ракитово, ще им донесе, на тях и на другите деца, радост, щастие, късмет и добро бъдеще.

Тази година Снежанка е самодейката и секретар на читалище “Будилник 1898” - Ракитово г-жа Мария Гергененова. Тя истински развеселява децата със скеч, в който се оплака от Дядо Коледа. Той на нея не и дава подаръци и вместо на почивка на Карибите като Пепеляшка я праща на Северния полюс, да помага на джуджетата да правят подаръци за децата. Момчетата от ВУИ я аплодират бурно и нямат нищо против тя да си почине поне малко. Ще я заместят джуджетата от училището, които тази година са: Онур Илиев от V кл., Гошо Йосков от V кл. и Бони Златев от V кл.

И тази година не се разбра кой е Дядо Коледа.

Децата мислят, че много прилича на бате Гошо Балкански - служител във ВУИ и самодеец в читалище “Будилник 1898” - Ракитово. Сигурно така изглежда, защото добрият старец знае всичко за децата от ВУИ, разбрал е, че са слушали и дава подаръци на всички от големия чувал. Чувалът е толкова голям, че Дядо Коледа не го носи на гръб, а го е качил на шейната. За всяко дете има подаръци от директора на училището, а и от Операция “Плюшено мече”.

По традиция водещи на тържеството са ученици от училището. За първи път основните водещи тази година са Илия Марков - VIII кл. и Борис Митков - IX кл. Включват се Стефан Калчев - VIII кл. и Велизар Цанков - Х кл.

Награди получават победителите в коледните турнири по шахмат и по тенис на маса. В турнира по шахмат шампион е Борис Митков, а вицешампион - Мартин Средков - XI кл. В турнира по тенис шампион е отново Борис Митков, победил на финала Величко Цветанов.

Народните носии за участниците в Коледното тържество са осигурени от читалище “Будилник 1898” - Ракитово. Без тези носии обстановката няма да е толкова автентична и предразполагаща. По-голямата част от момчетата след тържеството се подготвят да си пътуват за домовете за Коледна ваканция. Те отнасят частица топлина и коледен дух, които са получили в интерната. Но има и момчета, които остават в интерната. За тях в този момент училището е единствен дом.

Традициите са си традиции, но тази Коледа има и новости.

Покрай Коледа много дарители посещават ВУИ „Ангел Узунов“ – Ракитово. В училището е весело и забавно. Щом има подаръци има радост и настроение. Дори на децата започва да им става скучно, ако ден или два няма гости в училището.

По предложение на социалния работник г-жа Гери се обмисля идеята за взаимна размяна на подаръци. Така, вместо само да очакват да получат нещо, децата ще трябва да поднесат подарък на някого. Ще почувстват радостта да даряваш. Отначало тази идея се приема с недоверие, защото не всички деца имат възможност да направят подарък. А и дори да имат пари как няколко десетки деца ще съумеят, без да нарушават правилата на ВУИ, да купят подаръци. В крайна сметка директорите решават да възложат на г-жа Гери и на учителя Свилен Топчиев организирането на тържество за размяна на подаръци.

Тъй като по принцип в училището се работи екипно и във възпитанието на децата участват равностойно педагози и служители е решено

всички да участват в размяната на подаръци

За да е достъпно за децата подаръците могат да бъдат до 10 лева. Размяната да се извърши по време на училищното коледно тържество. Пази се пълна тайна кой на кого подарява, за да има изненада.

Децата помагат в организацията. Г-жа Гери и Велизар Цанков – Х клас поставят в една кутия имената на всички ученици, служители и педагози. Минават във всички класове и всеки си тегли билетче с името на човека, на когото ще подарява. Ако случайно някой изтегли собственото име връща билетчето обратно и тегли ново.

Няколко дни, докато всички – учители, възпитатели, служители изтеглят билетчета, нещата сякаш замират. Но това е само външно. Децата мислят какво да правят. Оказва се, че не е лесно да решиш какво да подариш. Някои тайно подпитват „своя“ човек какво харесва. Други не отиват лично, а пращат някой да разпитва. Трети се консултират със своя ментор – важен за тях възрастен, когото уважават и слушат: учител, възпитател, служител. Някои решават към купените предмети да добавят нещо саморъчно изработено – картичка, рисунка.

Пазаруването се извършва със средства от джобните на децата за месец ноември. Децата обикалят магазините в Ракитово с г-жа Гери и Свилен Топчиев. Включват се и някои възпитатели: Деян Просеников, Георги Костов. Те не само придружават децата, но и съветват при покупките.

В решителния ден 21.12.2022 г. организаторите предлагат размяната на подаръците да се проведе преди училищното коледно тържество, защото в програмата участват и хора от градското читалище, а и Фондация „Плюшено мече“ е изпратила свои представители за връчване на техните подаръци по време на тържеството. В крайна сметка няколко възпитатели и служители не присъстват при тържествената размяна на подаръци. Те разменят подаръците си в края на коледното тържество същия ден.

Не може да се опише с думи какви емоции предизвиква размяната на подаръците. Някои деца навярно за първи път в живота си подаряват на някого нещо. За тях е особено важно да видят, че подаръкът е зарадвал другия човек. Всички искат снимка, за да запечатат момента. Особено очаквани са случаите, когато дете подарява на учител или служител или обратното. Взрив от емоции има при появата на малкия Ангел Страхилов с подаръка му за психолога Мариана Пелева. Мартин Средков изненадва с подарък г-жа Гери. Тя е присъствала по време на купуването на подаръка, но не е разбрала, че е за нея. Г-жа Гери подарява на Филип Сандов. Ученикът Жельо Асенов е щастлив с подарък от директора Георги Янушев. Г-жа Нериман носи подарък на най-малкия – Иван Атанасов. Румен Тодорков зарадва с покривка медицинската сестра Магдалена Ташева. Леля Цветка Лазева изненадва приятно инструкторът Латин Ананов. Не могат да се изброят всички изненади. Може би заслужава да се спомене само огромната радост на директора Георги Янушев, който е щастлив да види всички около него усмихнати. Директорът е приятно изненадан и от подаръка, който получава от ученика Петър Стоянов – термос, за да не му изстива кафето, когато е на път.

Размяната на подаръци се организира трудно. Трудно е да се изпълнят желанията на всички едновременно. Но тя е полезна за възпитанието и израстването на децата. Всички се надяват това да стане традиция, догодина да има пак размяна и да получат още един незабравим подарък.

Свилен ТОПЧИЕВ - учител


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички