Четвъртък, 30 Мар 2023
 
Пазарджик

Учениците от ОУ „Христо Смирненски“ преписаха „История славянобългарска“

  30.12.2022 08:19             
Учениците от ОУ „Христо Смирненски“ преписаха „История славянобългарска“

ПАЗАРДЖИК. В края на 2022-а, когато отбелязваме 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“, ученици от ОУ „Христо Смирненски преписаха първата българска книга.

- Гордеем се, че продължаваме делото на този велик българин. Гордеем се с историята на страната ни. Да участваме в преписа бе чест за нас – категорични са те.

Идеята се родила, докато в началото на учебната година г-жа Стойка Христоскова и нейните ученици от 4 „Б“ клас били на посещение на къщата-музей на Паисий Хилендарски в Банско, където най-силно впечатление у децата оставили

килията на монаха и неговото писалище

Когато се върнали в Пазарджик, те отправили покана към всички ученици и учители на ОУ „Христо Смирненски“ да се включат в преписа на „История славянобългарска“. Инициативата прегърнали и останалите преподаватели и много ученици от другите класове. А първите страници излезли изпод перото на директорката Галина Барова.

Преписването продължило точно един месец. Г-жа Христоскова с помощта на децата изрисували автентична заглавна страница.

- Щастлива и благодарна съм, че всички колеги и ученици се включиха в преписа с желание и много старание – не крие вълнението си тя.

- Предстои да подвържем книгата и да поръчаме да й изработят

красива дървена корица

След това тя ще заеме полагащото й се почетно място в библиотеката на училището – разкрива директорката.

А докато са работили над преписа, учениците са научили много за Паисий и историята на страната ни:

- По онова време България е била под османско владичество и народът ни е имал нужда да бъде повдигнат неговия дух – припомниха те пред „Знаме“. - Със своята „История славянобългарска“ Паисий е постигнал точно това. Показал е на всички, че някога България е била велика държава, че е владеела големи територии, че е имало държавност, закони и че нашата държава е съперничила по величие и по мощ на големите империи.

За Паисий Хилендарски пък децата разказаха:

- Роден е през 1722 г. в Банско. Когато е на 23 години, той става монах в Хилендарския манастир. Обикалял е градове и села и е проповядвал Божието слово навсякъде. Срещал се е с много монаси от други страни и те са му разказвали историята на народите си. Така той разбрал, че трябва да напише история за България,

за да се гордеем с величието на страната ни

Тръгнал от манастир в манастир и открил много стари писания за историята на българите. Паисий Хилендарски завършва писането на „История славянобългарска“ през 1762 г. в Зографския манастир, когато е 40-годишен.

А в заключение директорката г-жа Барова, обеща още много интересни инициативи в ОУ „Христо Смирненски“ през новата година.

- През 2023 г. се навършват 130 години от създаването на нашето училище. Всички мероприятия, запланувани през тази учебна година, са посветени на това събитие.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички