Регионът

Прокуратурата наблюдава досъдебно производство за смърт по непредпазливост на родилка и бебето й във Велинград

  29.12.2022 17:45             
Прокуратурата наблюдава досъдебно производство за смърт по непредпазливост на родилка и бебето й във Велинград

Окръжна прокуратура–Пазарджик наблюдава досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, вследствие на което на 28.12.2022 г. в МБАЛ „Велинград“ са починали родилка на 25 г. и новороденото й бебе – престъпление по чл.123 от Наказателния кодекс. 

Под ръководството на Окръжна прокуратура–Пазарджик се извършват незабавни действия по разследването – разпити на свидетели, назначени са две комплексни съдебно-медицински експертизи, изискана е цялата медицинска документация и др.

Разследването ще приключи в законовия  срок.

Жената е от Ракитово, с две деца. Днес пред болницата имаше нейни съграждани, както и полиция. Съпругът й твърди, че когато е закарал в болницата, не е имало дежурен лекар в АГ-отделението. Допълва, че по време на бременността си тя е посещавала детски консултации и не е имала оплаквания. По време на самото раждане обаче е получила рядък животозастрашаващ ДИК синдром, при който кръвта не се съсирва, обяснява един от лекувалите младата жена медици. Настъпва остро, внезапно и не може да се предвиди.  

А от велинградската болница се обърнаха към обществеността със следните думи:

- На 28 декември (сряда), при секцио, въпреки многочасовите опити на мултидисциплинарен екип от отделенията по Хирургия, ОАИЛ и АГО, почина 25-годишна родилка, а бебето и бе мъртвородено. Всички предприети медицински дейности са извършени при спазване на алгоритмите и съобразно стандарти на съвременната медицинска практика. Въпреки положените огромни усилия, за съжаление, пред медицината все още има граници, които не могат да бъдат преодолени.
Нашите екипи са дали всичко от себе си, но не са успели да постигнат обрат в състоянието на жената. Ръководството на МБАЛ- Велинград, спази целия канален ред и уведоми всички компетентни органи. Назначени са необходимите проверки.
Екипът изказва дълбоки съболезнования, за непрежалимата загуба, на семейството и близките на родилката! Случаят е изключително тежък за всички нас, които сме свикнали, АГ- отделението да се огласява от бебешки плач и усмивки на щастливи родители! Цялата ни болница тъжи...!

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички