Пазарджик

Общината търси партньор за устойчив, приобщаващ и зелен център

  07.01.2023 08:09             
Общината търси партньор за устойчив, приобщаващ и зелен център

ПАЗАРДЖИК. „Трансформиране на градската среда в устойчив, приобщаващ и зелен център“. Това е името на проекта, подготвен от екипа на Община Пазарджик, който ще бъде представен пред Европейската инициатива за градско развитие, и по-специално нейното направление „Иновативни дейности“. Въпросното направление има за цел да продължи подкрепата в тази насока от предишния програмен период, като предостави на градските органи в цяла Европ​а ресурси за идентифициране и експериментиране на нови иновативни отговори на взаимносвързаните и сложни местни предизвикателства, свързани с устойчиво градско развитие - се казва в мотивите на зам.-кмета Петър Петров, представени пред местните общински съветници. Неговото предложение, вече минало през одобрение, е градът да кандидатства с проект, разработен по една от темите с най-голям потенциал - „Регенериране на градски пространства", като проектното предложение ще бъде именувано „Трансформиране на градската среда в устойчив, приобщаващ и зелен център“. За постигане на заложените цели ще бъде приложен иновативен, базиран на дистанционни наблюдения метод, като съобразно с Общия устройствен план на общината територията на града ще бъде обособена на няколко категории зони, които в съответствие със състоянието и потенциала им ще бъдат трансформирани, регенерирани и превърнати в различни типове зелени зони за отдих и развлечения.

Дейностите може да бъдат изпълнявани за период до 3,5 години. За всеки проект финансирането може да бъде до 5 млн. евро, като за пазарджишкия се предлага да бъде до 3,5 млн. евро. Местният бюджет ще финансира проекта със собствени средства в размер до 320 000 хил. евро, или до 640 000 хил. лева, а приносът на партньорите може да бъде под формата на парични средства и/или в натура - заплати на персонал, ангажиран за изпълнението на проекта, доброволчески труд, предоставяне на оборудване, земя или имот, проучване, услуга.

Практиката от успешно реализирани проекти сочи, че се оценява високо партньорството с бизнеса, НПО и научни организации. Затова от финансиращата организация препоръчват градските органи да изберат свои партньори чрез справедливи и прозрачни процедури, като Община Пазарджик ще бъде в ролята на водещ партньор. Всеки от партньорите ще има конкретни задачи и ясно дефиниран принос към реализация на проекта, като за целта ще бъде подписано споразумение.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички