Пазарджик

Проверете риска си от Остеопороза!

  06.01.2023 11:09             
Проверете риска си от Остеопороза!

На 13 януари 2023 г. Асоциация „Жени без остеопороза”, съвместно с РЗИ Пазарджик и любезното съдействие на Младежки дом Пазарджик, организират информационна скринингова кампания за определяне на личния риск от остеопороза.  Изследванията ще се проведат в Младежки дом след предварително записване на тел. 0884 71 44 39. Начало на скрининговите измервания е 10.00 ч.

Препоръките на Межународната фондация по остеопороза са да се възстановят прекъснатите по време на пандемията от Ковид – 19 грижи за болните с остеопороза и за хората в риск. Това е от особено значение за специфичните насоки, отнасящи се до начина на живот, особено в частта им „прием на витамин D3“  и „двигателна активност“, тъй като те са сред основните мерки за укрепване на имунната защита и предпазване от инфекция с новия коронавирус и са критично важни за хората в третата възраст.

******************

Остеопорозата e прогресиращо метаболитно заболяване на скелета, в резултат от разрушаване на колагеновата матрица костите изтъняват и губят плътността си. Нарушава се равновесието между процесите на изграждане и разграждане на костната тъкан в полза на разграждането. Тя е болест, при която плътността и качеството на костта се влошават, което води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката.  Загубата на кост няма симптоми и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата.  Заболяването засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. Сред факторите за повишен риск са генетичната предразположеност, възникнали медицински проблеми, които влияят негативно върху здравето на костите, нездравословно хранене, липса на физически упражнения, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол. Профилактичните мерки, които всеки човек може да предприеме са редовните упражнения, диета с достатъчен прием на калций, набавяне на витамин Д чрез излагане на слънчева светлина, здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи. 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички