Регионът

Най-старото читалище има нужда от помощта ни

  07.01.2023 08:13             
Най-старото читалище има нужда от помощта ни

С DMS ZAVESA подкрепяме НЧ „Отец Паисий-1893” да обнови своята сцена

ВЕЛИНГРАД. В края на 2022 година НЧ „Отец Паисий–1893“ стартира дарителска кампания. Със събраните средства ще бъде обновена театралната сцена. Красивата сграда в идеалния център на Велинград помещава библиотека и театрален салон, в който се случват много културни събития - благотворителни концерти, театрални спектакли, кино прожекции, литературни четения и представяне на автори, коледни концерти и училищни продукции, включително концертите в памет на великия бас Николай Гяуров с участието на световноизвестни оперни певци.

- През 2022 година усилията на екипа ни бяха насочени към реновирането на „Детския отдел“ на библиотеката – разкри пред „Знаме“ председателката на читалището д-р Силвена Байракова. - Получихме едно голямо материално дарение – бюра, столове, етажерки и шкафчета, което беше и поводът да инициираме ремонт и преглед на библиотечния фонд.

За новата година обаче сме планирали да насочим усилията си в обновяване на театралния салон.

Често ни гостуват известни артисти и изпълнители

– както от България, така и от чужбина. Желанието ни е всички да се чувстват уютно при нас! За съжаление, хората невинаги разбират колко трудно е да се поддържа материалната база на една такава сграда, обръща внимание читалищната председателка.

Целта на текущата дарителска кампания е да се съберат средства за нови театрални завеси. Това е първата и може би най-лесната стъпка към обновяването на салона, защото сценичното осветление изисква още по-сериозен финансов ресурс.

- Консултирахме се с фирма, специализирана в сценичното осветление, която ни даде план за поетапна смяна на пулта за управление и прожекторите – обяснява д-р Байракова. - В момента нашите са твърде енергоемки, но сумата за ново светодиодно осветление е няколко десетки хиляди лева. Даваме си сметка, че няма как да се справим сами. За да подобрим условията на нашата сцена и да я преобразим, ни е нужна и подкрепата на общността!

Самото зараждане на читалищата през Възраждането е било инициирано от местните общности,

това са първите български граждански организации, които се появяват, за да отговорят на определени обществени нужди. Доброволните начала и „пожертвуванията“ в основата на тази българска културно-просветна организация ни дават надеждата, че и днес хората ще отворят сърцата си и ще припознаят каузата ни като значима!

Благодарение на активната кампания на Читалището в Платформата на Фондация BCause събраната сума там вече е 1735 лева. Даренията, събрани по време на коледния концерт на Читалището, са в размер на 793 лева. По банков път даренията за нови завеси са 125 лева.

За първи път Читалището организира и DMS кампания! Можете да изпратите дарителски SMS с текст на латиница DMS ZAVESA на номер 17 777 (за абонати на Yettel, VIVACOM и А1). За абонати на Yettel, А1 и VIVACOM цената на 1 SMS е 1 лв., за потребители на предплатени услуги 1 SMS е 1,20 лв. с ДДС, за абонаментни дарения стойността е 2 или 5 лв. месечно.

За дарения по банков път:

Народно читалище “Отец Паисий–1893”

Обединена българска банка

BIC: UBBSBGSF

IBAN: BG66UBBS82411010522010

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички